Wykonanie
Jedliście kiedyś ciasto z arbuzem? nie? Ja też nie. Nadeszła więc
pora na pyszne ptasie mleczko z
arbuzem zanurzonym w
galaretce Pink Margarita. Te dwa ostatnie fajnie do siebie pasują i
powiem nawet, że lepiej niż
truskawki i
galaretka. Mój mąż jest wielkim fanem serników na zimno, ptasiego mleczka i ciast z
galaretką, tak więc ten torcik jest specjalnie dla niego:*Składniki:paczka okrągłych
biszkoptów2
galaretki Pink Margarita5
jajek250 g
masła500 ml
mleka5 łyżek
żelatyny2 łyżki
kakao3/4 szklanki
cukrukawałek
arbuza bez pestek
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach
wody. Obręcz tortownicy posmarować
olejem i położyć na paterze.
Biszkopty moczyć w
galaretce i układać na paterze wewnątrz obręczy tworząc jedną warstwę.
Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wsypać
żelatynę i rozmieszać. Odstawić na 15 minut, mieszając co jakiś czas.
Masło utrzeć z
cukrem. Ucierając dodawać po jednym
żółtku. Z
białek ubić pianę.Do masy
maślanej wlać
mleko z
żelatyną, zmiksować. Dodać pianę z
białek i dokładnie wymieszać. Podzielić masę na połowę, do jednej części dodać
kakao. Masy dość szybko gęstnieją, należy więc od razu wylać
kakaową część na
biszkopty. Na wierzchu ułożyć ponownie
biszkopty moczone w
galaretce i wylać na nie białą masę.Odstawić do stężenia.
Arbuza pokroić w kostki, ułożyć na wierzchu, zalać tężejącą pozostałą
galaretką. Schłodzić.