ßßß Cookit - przepis na Sernik "Ptasie mleczko" karmelowe

Sernik "Ptasie mleczko" karmelowe

nazwa

Wykonanie

Karmelowy sernik na zimno, na cieście biszkoptowym. Bardzo wysoki i puszysty. Użyłam blaszki 23x32. Bez obaw można użyć trochę większej, gdyż masy serowej wychodzi naprawdę dużo.
Ciasto:
biszkopt kakaowy z 4-5 jajek wg dowolnego przepisu
Masa Serowa:
1 kg serka naturalnego
1 - 1,5 szklanki cukru
200 g masła
250 g margaryny mlecznej
1 opakowanie (50g) żelatyny
1 opakowanie (460g) masy krówkowej o smaku tradycyjnym
1 szklanka mleka
2 opakowania herbatników np. Szkolnych
Do dekoracji:
100 g czekolady mlecznej
3 łyżki mleka
Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej, zimnej wody. Wymieszać, odstawić na kilka minut. Gdy żelatyna napęcznieje zalać ją gorącym mlekiem, rozpuścić, wystudzić. Masło i margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo ser, a następnie rozpuszczoną w mleku żelatynę. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto biszkoptowe, posypać połamanymi herbatnikami. Pozostałą część masy zmiksować z masą krówkową, wyłożyć na herbatniki. Wyrównać powierzchnię, włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa serowa dobrze stężeje udekorować sernik rozpuszczoną czekoladą.
Źródło:http://kuradomowaa.blogspot.com/2015/03/sernik-ptasie-mleczko-karmelowe.html