Wykonanie
Karmelowy sernik na zimno, na cieście
biszkoptowym. Bardzo wysoki i puszysty. Użyłam blaszki 23x32. Bez obaw można użyć trochę większej, gdyż masy serowej wychodzi naprawdę dużo.
Ciasto:
biszkopt kakaowy z 4-5
jajek wg dowolnego przepisuMasa Serowa:1 kg
serka naturalnego1 - 1,5 szklanki
cukru200 g
masła250 g
margaryny mlecznej1 opakowanie (50g)
żelatyny1 opakowanie (460g) masy krówkowej o smaku tradycyjnym1 szklanka
mleka2 opakowania
herbatników np. SzkolnychDo dekoracji:100 g
czekolady mlecznej3 łyżki
mlekaŻelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej, zimnej
wody. Wymieszać, odstawić na kilka minut. Gdy
żelatyna napęcznieje zalać ją gorącym
mlekiem, rozpuścić, wystudzić.
Masło i
margarynę utrzeć z
cukrem. Dodawać stopniowo
ser, a następnie rozpuszczoną w
mleku żelatynę. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto
biszkoptowe, posypać połamanymi
herbatnikami. Pozostałą część masy zmiksować z masą
krówkową, wyłożyć na
herbatniki. Wyrównać powierzchnię, włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa serowa dobrze stężeje udekorować sernik rozpuszczoną
czekoladą.