ßßß Cookit - przepis na Rulada truskawkowa

Rulada truskawkowa

nazwa

Wykonanie

Wreszcie nastał ten moment kiedy mogę śmiało zajadać się pysznymi truskawkami z działki. W tym roku jest ich także wyjątkowo dużo, przynajmniej u mnie na działce. W sklepach ceny truskawek są jeszcze dość wysokie ale miejmy nadzieję, iż niedługo spadną.
Truskawki mają to do siebie, iż można z nich stworzyć mnóstwo różnorodnych potraw. Są dodatkiem w sałatkach, nie tylko tych na słodko, ciastach, lodach...lista jest niekończąca się.
Ja swój truskawkowy sezon zaczynam prozaicznie, bo od ciasta. Zachęcam do wypróbowania :-)
Srawberry roulade
Składniki:
Biszkopt:
biszkopt według przepisu na Przygotowanie biszkoptu , proporcje składników identyczne jak w załączonym przepisie
Masa:
3 jajka
1 szklanka cukru kryształu
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny bądź masła
2 łyżki mleka
1 i 1/2 szklanki pokrojonych truskawek
4 łyżki drobno startej czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Upiec biszkopt według przepisu na Przygotowanie biszkoptu. Biszkopt ma być cieniutki, więc należy go piec na dość szerokiej blasze, 160 stopni C, przez 20 minut. Po wyjęciu, jeszcze gorący, szybko zrolować. Najlepiej jest na całą długość biszkoptu wyłożyć ściereczkę i rolować razem z nią. Odstawić do wystygnięcia.
Masa: Do garnka wbić jajka i wsypać cukier. Wszystko ubijać na parze przez 10 minut, gotowe odstawić do wystygnięcia.
Kakao przesiać a następnie wymieszać z 2 łyżkami mleka.
Margarynę utrzeć na puszystą masę. Do tak utartej margaryny stopniowo, po łyżce, dodawać wystudzona masę jajeczną. Cały czas ucierać. Na końcu dodać kakao.
Biszkopt rozwinąć, wysmarować 2/3 masy kakaowej, na masę wyłożyć truskawki. Zwinąć w ruladę. Pozostałą częścią masy obłożyć biszkopt na zewnątrz i posypać startą czekoladą. Włożyć do lodówki i schładzać przez 3 godziny.Smacznego!
Źródło:http://www.gotowaniomania.com/2013/06/rulada-truskawkowa.html