Wykonanie
Wreszcie nastał ten moment kiedy
mogę śmiało zajadać się pysznymi
truskawkami z działki. W tym roku jest ich także wyjątkowo dużo, przynajmniej u mnie na działce. W sklepach ceny
truskawek są jeszcze dość wysokie ale miejmy nadzieję, iż niedługo spadną.
Truskawki mają to do siebie, iż można z nich stworzyć mnóstwo różnorodnych potraw. Są dodatkiem w sałatkach, nie tylko tych na słodko, ciastach, lodach...lista jest niekończąca się.Ja swój
truskawkowy sezon zaczynam prozaicznie, bo od ciasta. Zachęcam do wypróbowania :-)Srawberry roulade
Składniki:
Biszkopt:
biszkopt według przepisu na Przygotowanie
biszkoptu , proporcje składników identyczne jak w załączonym przepisieMasa:3
jajka1 szklanka
cukru kryształu3 łyżki
kakao1 kostka
margaryny bądź
masła2 łyżki
mleka1 i 1/2 szklanki pokrojonych
truskawek4 łyżki drobno startej
czekolady mlecznejPrzygotowanie:Upiec
biszkopt według przepisu na Przygotowanie
biszkoptu.
Biszkopt ma być cieniutki, więc należy go piec na dość szerokiej blasze, 160 stopni C, przez 20 minut. Po wyjęciu, jeszcze gorący, szybko zrolować. Najlepiej jest na całą długość
biszkoptu wyłożyć ściereczkę i rolować razem z nią. Odstawić do wystygnięcia.Masa: Do garnka wbić
jajka i wsypać
cukier. Wszystko ubijać na parze przez 10 minut, gotowe odstawić do wystygnięcia.
Kakao przesiać a następnie wymieszać z 2 łyżkami
mleka.
Margarynę utrzeć na puszystą masę. Do tak utartej
margaryny stopniowo, po łyżce, dodawać wystudzona masę jajeczną. Cały czas ucierać. Na końcu dodać
kakao.
Biszkopt rozwinąć, wysmarować 2/3 masy
kakaowej, na masę wyłożyć
truskawki. Zwinąć w ruladę. Pozostałą częścią masy obłożyć
biszkopt na zewnątrz i posypać startą
czekoladą. Włożyć do lodówki i schładzać przez 3 godziny.Smacznego!