ßßß
Po zainteresowaniu ciastem jakim jest "seromak', można stwierdzić, słusznie zresztą, że połączenie sera i maku daję przepyszny efekt. Ciasto, które dziś Wam prezentuję to serowo-makowy duet, przełożony kremem rumowym. Ciasto było niebiańskie, a to za sprawą najprawdziwszego wiejskiego twarogu, który trafił do mnie jeszcze ciepły. I gdyby masa makowa nie rozpłynęła się, całość ułożyłaby się w piękną szachownicę. Zresztą nie ma co narzekać i tak wyszło przepysznie a ser był nieziemsko kremowy i puszysty. Polecam, idealnie wykonana szachownica, na pewno zachwyci Waszych gości.
Składniki: na masę serową:500 g białego sera50 g masła1/3 szklanki cukru2 jajka1 opakowanie budyniu waniliowegoskórka otarta z cytrynykilka łyżek mlekaSer trzykrotnie zmielić. Jajka utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać masło i po trochu sera. Dodać budyń rozrobiony w mleku i skórkę z cytryny. na masę makową:500 g maku50 g bakalii1/2 szklanki cukru4 jajkasok z 1/2 cytrynyMak dzień wcześniej zalać wrzątkiem i zostawić na noc. Rano odcedzić i dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak, bakalie. Z białek ubić pianę, dodać do maku, delikatnie wymieszać.Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi o średnicy 21 cm. W każdym okręgu narysować jeszcze dwa mniejsze, mniej więcej w równych odległościach. Masy makową i serową umieścić w woreczkach, obciąć rogi. Wyciskać na papier według okręgów, na przemian: pierwszy i trzeci okrąg ser-mak-ser, drugi okrąg mak-ser-mak. Jest to w miarę widoczne na powyższym zdjęciu, ja się bardzo spieszyłam, warstwy wyszły mi dość rzadkie i nierówne. Każdy placek piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Po dokładnym wystudzeniu, placki przekładać kremem. Dowolnie udekorować. Ja użyłam czekoladowych ciasteczek i białych drażetek.
na krem rumowy:2 szklanki mleka200 g masła1/2 szklanki cukru pudru1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka)kieliszek rumuZ cukru pudru i proszku budyniowego ugotować budyń, ostudzić. Zimny utrzeć z miękkim masłem, pod koniec ucierania dodać rum.