Wykonanie

Po zainteresowaniu
ciastem jakim jest "seromak', można stwierdzić, słusznie zresztą, że połączenie
sera i
maku daję przepyszny efekt. Ciasto, które dziś Wam prezentuję to
serowo-makowy duet, przełożony kremem
rumowym. Ciasto było niebiańskie, a to za sprawą najprawdziwszego wiejskiego
twarogu, który trafił do mnie jeszcze ciepły. I gdyby masa makowa nie rozpłynęła się, całość ułożyłaby się w piękną szachownicę. Zresztą nie ma co narzekać i tak wyszło przepysznie a
ser był nieziemsko kremowy i puszysty. Polecam, idealnie wykonana szachownica, na pewno zachwyci Waszych gości.

Składniki: na masę
serową:500 g
białego sera50 g
masła1/3 szklanki
cukru2
jajka1 opakowanie budyniu
waniliowegoskórka otarta z
cytrynykilka łyżek
mlekaSer trzykrotnie zmielić.
Jajka utrzeć z
cukrem. Ucierając dodawać
masło i po trochu
sera. Dodać
budyń rozrobiony w
mleku i
skórkę z cytryny. na masę
makową:500 g
maku50 g
bakalii1/2 szklanki
cukru4
jajkasok z 1/2
cytrynyMak dzień wcześniej zalać wrzątkiem i zostawić na noc. Rano odcedzić i dwukrotnie zemleć.
Żółtka utrzeć z
cukrem. Dodać
mak,
bakalie. Z
białek ubić pianę, dodać do
maku, delikatnie wymieszać.Na papierze do pieczenia narysować trzy
okręgi o średnicy 21 cm. W każdym okręgu narysować jeszcze dwa mniejsze, mniej więcej w równych odległościach. Masy
makową i
serową umieścić w woreczkach, obciąć rogi. Wyciskać na papier według okręgów, na przemian: pierwszy i trzeci okrąg
ser-
mak-
ser, drugi okrąg
mak-
ser-
mak. Jest to w miarę widoczne na powyższym zdjęciu, ja się bardzo spieszyłam, warstwy wyszły mi dość rzadkie i nierówne. Każdy placek piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Po dokładnym wystudzeniu, placki przekładać kremem. Dowolnie udekorować. Ja użyłam
czekoladowych ciasteczek i białych drażetek.

na krem
rumowy:2 szklanki
mleka200 g
masła1/2 szklanki
cukru pudru1 opakowanie budyniu
waniliowego (na 1/2 l
mleka)kieliszek
rumuZ
cukru pudru i proszku budyniowego ugotować
budyń, ostudzić. Zimny utrzeć z miękkim
masłem, pod koniec ucierania dodać
rum.