Wykonanie

Sernik ten zobaczyłam na blogu Śladami Słodkiej Babeczki i od razu wpadł mi w oko. Postanowiłam koniecznie go wypróbować. Nie miałam
ricotty więc zastąpiłam go zwykłym
twarogiem i zmniejszyłam ilość
cukru na rzecz słodzonego
mleka skondensowanego. Sernik wyszedł kremowy z cudownie chrupiącymi ziarenkami
maku. Całość przełamywał kwaskowy smak lemon
curd, który jednak najbardziej smakuje mi z przepisu niedawno publikowanego na moim blogu (klik). Polecam baaaardzo :)Składniki na sernik:1kg
białego sera trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowego (lub pół na pół z
ricottą)1/4 szkl
cukru6
jajek1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (klik)500g
mleka skondensowanego słodzonego* (można dać 400g i zwiększyć ilość
cukru do 1/2 szkl.)1 szkl. ziarenek
maku + do wysypania tortownicyWszystkie składniki bardzo dobrze zmiksować. Na koniec dodać
mak i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić i obsypać
makiem. Masę
serową wlać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 160 stopni i piec ok 50-55 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i tak wystudzić sernik.Składniki:2 duże
jajka2
żółtkaskórka otarta z 2
cytrynsok wyciśnięty z 2
cytryn160g
cukru80g
masłaJajka i
żółtka dokładnie roztrzepać dodać
cukier i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać sok wyciśnięty z
cytryn i drobniuteńko otartą
skórkę cytrynową (tylko żółta cześć!). Praktycznie od razu można dodać również
masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko.
Skórkę cytrynową która osiądzie na sitku można dodać do całości.Na wierzch wystudzonego sernika przełożyć lemon
curd. Schłodzić przez noc w lodówce.Smacznego :)

