Wykonanie

Jeśli nie przepadacie za makowcem, ale chcecie, żeby
mak pojawił się na świątecznym
stole, przedstawiam Wam rozwiązanie: tort makowy. Dwa puszyste blaty przełożone intensywnie
orzechowym kremem, a do tego jeszcze lekki, orzeźwiający krem
cytrynowy. Zresztą, spróbujcie sami :)TORT MAKOWYSkładniki:250g
maku½ litra
mleka200g
cukru7
jajek7 łyżek bulki tartej2 łyżki smażonej/kandyzowanej
skórki pomarańczowej (przepis tutaj)30g
migdałów½
cytryny (sok+ skórka)pół laski wanilii/3-4 łyżeczki
cukru z
waniliąDodatkowo (I krem):200g
orzechów laskowych125g
masła3
żółtka100g
cukru2-3 łyżeczki
whiskywanilia (do smaku)I jeszcze (II krem):125g
masła3
żółtka100g
cukrusok i skórka z ½
cytrynywanilia
Mak zalać wrzącym
mlekiem i ostudzić, następnie odsączyć na sitku i dwukrotnie przemielić.
Jajka rozdzielić,
żółtka utrzeć z
cukrem, dodać sok i
skórkę z cytryny,
wanilię. Do masy dodać
mak,
skórkę pomarańczową i uprażone i z grubsza posiekane
migdały, wymieszać. Dodać
bułkę tartą i znów wymieszać. Ubić pianę z
białek i stopniowo dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto wylać do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą, piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (u mnie 160°C z termoobiegiem przez pierwsze 20 minut) przez około 40 minut.
Masło utrzeć z
cukrem, dodać
żółtka (z wyparzonych
jajek) i
wanilię. Wymieszać z wyprażonymi i zmielonymi
orzechami i
brandy, drugą część z
cytryną.Tort przekroić na pół lub na trzy części, w środku posmarować kremem
orzechowym, a
cytrynowym na wierzchu. Przed podaniem tort schłodzić.W razie pytań o kolor kremu - użyłam
żółtek z bardzo dobrych
jajek, sama byłam zdziwiona ;)