Wykonanie

Święta zbliżają się wielkimi krokami, na blogu będą pojawiać się więc przepisy w świątecznym klimacie. Dziś prezentuję wilgotne ciasto korzenne przełożone
marmoladą i
budyniem. Ja bardzo lubię takie ciasta, zwłaszcza kiedy są mocno nasączone. Jako ponczu użyłam przywiezionego ze Słowacji
syropu rumowego, ale można go zastąpić wystudzoną
herbatą z
rumem. To ciasto długo pozostaje świeże i jest bardzo podzielne.*foremka 24*24 cmSkładniki: na ciasto:500 g
mąki200 g
cukru200 g
masła200 g
miodu5
jajek1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
przyprawy korzennej na przełożenie:2 opakowania budyniu
śmietankowego3/4 l
mleka2 łyżki
cukru200 g
masła300 g twardej
marmolady wieloowocowej na poncz:3/4 szklanki posłodzonej
herbaty100 ml
syropu rumowego lub
rumudodatkowo:100 g
czekolady deserowej2 łyżki
mleka3 łyżki startych
orzechów włoskichW rondelku zrumienić 50 g
cukru, nie mieszając. Zalać 100 ml
wody i mieszać aż karmel się rozpuści, wystudzić.
Mąkę połączyć z
soda oraz
przyprawą i przesiać przez sitko.
Masło utrzeć na puch z pozostałym
cukrem. Następnie ucierając dodawać po jednym
żółtku a później
miód. Dodawać na zmianę
mąkę i przestudzony karmel. Z
białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z
ciastem. Przełożyć je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około godzinę w 180*C. Wystudzić i przekroić na 3 blaty (najlepiej kroić na drugi dzień). Wystudzoną
herbatę wymieszać z
rumem. W blaszce ułożyć dolny blat ciasta. Naponczować i rozsmarować
marmoladę, przykryć
ciastem i także naponczować. Z
mleka, budyniu i
cukru ugotować
budyń, do gotującego się dodać
masło i miksować do momentu aż
budyń wchłonie
masło a krem będzie jednolity. Gorący wyłożyć na ciasto i przykryć trzecim blatem. Odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z
mlekiem. Rozpuścić trzymając nad garnkiem z gorącą
wodą. Polać ciasto i posypać
orzechami. Kroić najlepiej na następny dzień.