ßßß
Smerfetka to ostatnio popularne ciasto, robione na wiele sposobów. Jakiś czas temu zobaczyłam je w gazetce "Najlepsze ciasta" i wiedziałam, że długo nie będzie czekać na swoją kolej. Okazja nadarzyła się wraz z urodzinami córeczki. Przepis zmodyfikowałam, ale koncepcja została ta sama. Polecam je szczególnie na imprezy z udziałem dzieci, bo wiadomo, że one lubią galaretki a niebieska będzie hitem!
* robiłam w foremce 24*24 cmSkładniki: na biszkopt:3 jajka1/2 szklanki maki1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubić z cukrem, ubijając dodawać po żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec około 20 minut w 170*C, przestudzić.warstwa serowa:500 g serka trzykrotnie mielonego4 żółtka3/4 szklanki cukru pudru1 kostka masła2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 2 szklankach wodyMiękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Ucierając dodać ser. Na końcu dodać płynne ale wystudzone galaretki.Tężejącą masę wylać na biszkopt i odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje.pianka niebieska:4 białka3/4 szklanki cukru1 galaretka turkusowaGalaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany delikatnie wmieszać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę. Całość wyłożyć na warstwę serową.wierzch:galaretka niebieska ,Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wylać na zastygłą piankę. Z racji tego, że ciasto robione jest z surowych jajek, należy je przechowywać w lodówce.