ßßß Cookit - przepis na "smerfetka" - sernik na zimno

"smerfetka" - sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Smerfetka to ostatnio popularne ciasto, robione na wiele sposobów. Jakiś czas temu zobaczyłam je w gazetce "Najlepsze ciasta" i wiedziałam, że długo nie będzie czekać na swoją kolej. Okazja nadarzyła się wraz z urodzinami córeczki. Przepis zmodyfikowałam, ale koncepcja została ta sama. Polecam je szczególnie na imprezy z udziałem dzieci, bo wiadomo, że one lubią galaretki a niebieska będzie hitem!
* robiłam w foremce 24*24 cm
Składniki: na biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki maki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec około 20 minut w 170*C, przestudzić.
warstwa serowa:
500 g serka trzykrotnie mielonego
4 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 2 szklankach wody
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Ucierając dodać ser. Na końcu dodać płynne ale wystudzone galaretki.
Tężejącą masę wylać na biszkopt i odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje.
pianka niebieska:
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 galaretka turkusowa
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany delikatnie wmieszać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę. Całość wyłożyć na warstwę serową.
wierzch:
galaretka niebieska ,
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wylać na zastygłą piankę. Z racji tego, że ciasto robione jest z surowych jajek, należy je przechowywać w lodówce.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/07/smerfetka-sernik-na-zimno.html