Wykonanie
Smerfetka to ostatnio popularne ciasto, robione na wiele sposobów. Jakiś czas temu zobaczyłam je w gazetce "Najlepsze ciasta" i wiedziałam, że długo nie będzie czekać na swoją kolej. Okazja nadarzyła się wraz z urodzinami córeczki. Przepis zmodyfikowałam, ale koncepcja została ta sama. Polecam je szczególnie na imprezy z udziałem dzieci, bo wiadomo, że one lubią
galaretki a niebieska będzie
hitem!
* robiłam w foremce 24*24 cmSkładniki: na
biszkopt:3
jajka1/2 szklanki
maki1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubić z
cukrem, ubijając dodawać po
żółtku. Wsypać
mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec około 20 minut w 170*C, przestudzić.warstwa serowa:500 g
serka trzykrotnie mielonego4
żółtka3/4 szklanki
cukru pudru1 kostka
masła2
galaretki cytrynowe rozpuszczone w 2 szklankach
wodyMiękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem i
żółtkami. Ucierając dodać
ser. Na końcu dodać płynne ale wystudzone
galaretki.Tężejącą masę wylać na
biszkopt i odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje.pianka niebieska:4
białka3/4 szklanki
cukru1
galaretka turkusowa
Galaretkę rozpuścić w szklance
wody, wystudzić.
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę. Do piany delikatnie wmieszać tężejącą, ale jeszcze płynną
galaretkę. Całość wyłożyć na warstwę
serową.wierzch:
galaretka niebieska ,
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki
wody, wylać na zastygłą piankę. Z racji tego, że ciasto robione jest z surowych
jajek, należy je przechowywać w lodówce.