ßßß
Składniki na średnią tortownicę:3 jajka na biszkoptpół szklanki cukru drobnegopół szklanki mąki zwykłej1 łyżka mąki ziemniaczanejpół łyżeczki proszku do pieczenia5 bananówkostka masła2 jajka (osobno żółtka i osobno białka- do mas)galaretki: żółta (najlepiej cytrynowa), czerwona (truskawkowa), zielona (agrestowa)woda wrząca do rozpuszczenia galaretek2 łyżki cukru (do zielonej masy)2 łyżki cukru pudru (do bananów)Najpierw pieczemy biszkopt, który będzie spodem naszego ciasta. Ja podaję mój sprawdzony przepis, ale jeśli inaczej robicie biszkopt, możecie przygotować go po swojemu.Ubijamy białka z 3 jaj na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier po łyżce (ok. pół szklanki, lub trochę mniej). Następnie dorzucamy żółtka i ubijamy dalej. Jeśli korzystamy z miksera (choć ja jestem zwolenniczką ubijania ręcznie) zmniejszamy obroty i dodajemy powoli przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 30 minut (do suchego patyczka).W trakcie pieczenia rozprowadzamy w 1,5 szklanki wrzącej wody żółtą galaretkę oraz w tej samej ilości wody zieloną galaretkę. Odstawiamy je do wystudzenia.Kiedy biszkopt mamy upieczony i powoli stygnie, robimy masę bananową. Ucieramy kostkę masła z 2 żółtkami (jajka można sparzyć 10 sekund przed rozbiciem w gorącej wodzie- jeśli obawiamy się jedzenia surowych). Do masła z żółtkami dodajemy 2 łyżki cukru pudru. W osobnym naczyniu blenderem miksujemy 4 banany, a następnie łączymy je z masłem i żółtkami. Całą masę zalewamy chłodną, tężejącą żółtą galaretką. Tak przygotowaną masę wykładamy na zimny biszkopt i wstawiamy do lodówki.Rozprowadzamy czerwoną galaretkę w 2 szklankach wody. Odstawiamy do ostudzenia.Zieloną masę możemy zrobić na dwa sposoby. Najpierw ubijamy białka z dwoma łyżkami cukru na sztywną pianę. Następnie dolewamy do nich powoli tężejącą zieloną galaretkę. Jeśli nie chcemy jeść surowych białek możemy zrobić „pianę” ze śnieżki i mleka i do tego dolać galaretkę. Masę wylewamy na masę bananową, dokładnie rozprowadzając po całej powierzchni ciasta, aż do samych brzegów.Kiedy trochę stężeje układamy na masie plasterki banana i zalewamy tężejącą galaretkę. Czasem jest tak, że nasza forma jest za niska i musimy przy użyciu tektury podwyższyć bok tortownicy.Ciasto wsadzamy do lodówki. Kiedy galaretka się zsiądzie jest gotowe do podania.smacznego