ßßß
Prosty w przygotowaniu pożywny obiad. Zdrowy i syty- zawiera dużo warzyw i kaszę. Można podać z surówką.Składniki:1 kg szynki wieprzowej200 g pieczarekkilka różyczek brokuła2 cebule1/2 dużego strąka czerwonej paprykipół selera2 woreczki kaszy gryczanej białejkoperekziele angielskieliść laurowywegetasólpieprzostra i słodka papryka2 ząbki czosnkułyżka mąkiłyżka kwaśnej śmietanytłuszcz do smażeniaMięso pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć czosnkiem i przyprawami. Owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na noc.Tłuszcz rozgrzać, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. chwilę podsmażyć i dodać mięso. Kiedy się zarumieni przewrócić na drugą stronę i zarumienić. Podlać szklanką letniej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć rondel pokrywką i dusić aż będzie prawie miękkie. Dodać paprykę pokrojona w kostkę, starty na grubych oczkach seler, plasterki pieczarek i brokuła. Dusić jeszcze około 10 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku. Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko. Mięso podawać z kaszą, posypane koperkiem.