Wykonanie
Pulchne, puszyste drożdżówki nadziane domową
konfiturą rabarbarowo-
truskawkowo-
bananową, o bardzo charakterystycznym smaku. Miękkie w środku, lekko chrupkie z zewnątrz. Idealne do kubka
kakao w takie ponure popołudnie jak dziś.Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.ilovebake.pl, zmieniłam tylko nadzienie i ilość
drożdży, ponieważ użyłam świeżych.Składniki (wyszło mi 11 dość sporych sztuk):2 szklanki
mleka4,5 szklanki
mąki25g
drożdży (lub 10 g suszonych)50 g
masła1/2 szklanki
cukruszczypta
solisłoiczek
konfitury lub dowolnej
marmoladyjajko do posmarowania na
lukier: 1/2 szklanki
cukru pudru, 2 łyżki
soku z cytryny, 1 łyżka
wodyMleko i
masło podgrzać aż się połączą.
Mąkę przesiać, dodac
cukier,
sól i
drożdże, wlać lekko przestudzone
mleko. Dokładnie wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić przykryte ściereczką na około pół godziny, żeby wyrosło. Z ciasta formować kulki, spłaszczac je, nadziewać
konfiturą i zlepiać.
Jajko roztrzepać widelcem i smarować drożdżówki. Piec w 180*C około pół godziny. lekko przestudzone posmarować lukrem, sporządzonym z utartych podanych składników.