Wykonanie
Wariatka. Bo czy normalny człowiek wstaje o 5 żeby piec drożdżówki? Chyba nie...przynajmniej ja nie znam nikogo takiego poza sobą. A drożdżówki lubię piec najbardziej ze wszystkich rodzajów wypieków. Lubię patrzeć przez szybkę piekarnika jak pięknie rosną, nabierają ładnego kształtu a
potem się rumienią. A moje łasuchy kochają ciepłą drożdżówkę z
kubkiem kakao na śniadanie. Więc dziś zrobiłam im przyjemność i upiekłam im dwa rodzaje drożdżówek: rogaliki z
marmoladą wiśniową i podłużne z
serkiem waniliowym.Składniki (wyszło mi 11 sztuk):500 g
mąki260 ml
mleka70 g
cukru1
jajko1/2 łyżeczki
solicynamon30 g świeżych
drożdży50 g rozpuszczonego i ostudzonego
masła1
jajko do posmarowania
marmoladaserek waniliowycukier puder do posypania
Mąkę przesiać do miski. Dodać
cukier,
sól i
cynamon. Zrobić w
mące dołek, umieścić tam
drożdże i zalać letnim
mlekiem. Lekko wymieszać łyżką i odstawić na 15 minut aby
drożdże się ruszyły. Następnie zacząć wyrabiać ciasto, po chwili dodać
jajko a następnie
masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić przykryte ściereczką na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć na stolnicę, wyrobić krótko i rozwałkować. Dzielić na mniejsze kawałki i nadziewać
marmoladą lub
serkiem. Dobrze skleić boki, aby nadzienie nie uciekło podczas pieczenia, posmarować roztrzepanym
jajkiem i piec w 190*C aż będą rumiane. Upieczone posypać
cukrem pudrem.Inspiracja- Planeta Smaku