Wykonanie
Nie wiem który to już z kolei przepis na drożdżówki na blogu ale na pewno będzie się ich pojawiało coraz więcej. Moja córeczka uwielbia drożdżówki więc pieczemy je często, a że nie lubię monotonii to za każdym razem kombinuję z przepisem tak, żeby powstał nowy. W tych puszystych bułach połączyłam
ser i
marmoladę czyli jak dla nas duet idealny.Składniki:2,5 szklanki
mąkiszklanka
mleka1
jajko60 g
masła1/2 szklanki
cukru pudru15 g
drożdżyszczypta
soli na nadzienie:1/2 szklanki
marmolady200 g
białego sera1
jajko2 łyżki
cukrułyżka budyniu
waniliowegododatkowo:
jajko1/2 łyżki
cukru pudruMleko lekko pogrzać dodać łyżeczkę
cukru pudru, łyżkę
mąki i
drożdże. Rozmieszać i odstawić na kwadrans.
Masło rozpuścić. Kiedy
drożdże ruszą wlać rozczyn do przesianej
mąki, dodać resztę
cukru pudru,
sól i
jajko. Wyrabiać ciasto powoli dolewając wystudzone
masło. Kiedy ciasto będzie się odklejać od ścianek miski przestać wyrabiać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Ser wymieszać z
jajkiem,
cukrem i
budyniem. Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanej
mąką stolnicy. Wyciąć z ciasta 10 kółek naczyniem większym od szklanki, np. kuflem. Resztę ciasta podzielić na 20 wałeczków. Na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem ułożyć kółeczka z ciasta. Po dwa wałeczki zaplatać wokół siebie i ułożyć wokół kółka zostawiając miejsce na środku. Na środek wycisnąć masę
serową a
marmoladę wycisnąć w "oczka" zaplecionych wałeczków. Drożdżówki posmarować rozbełtanym
jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec do zrumienienia czyli około 15 minut. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.