Wykonanie
Pyszne, puszyste i nie smażone!Ileż więcej można zjeść, skoro tyle kalorii zaoszczędzone ;-)Wszyscy maja pączki, mam i ja :)
Dodatek
jogurtu w cieście powoduje że pączki są wilgotne.Powstały z połączenia 2 przepisów - na pączki pieczone z Kwestii Smaku, oraz przepisu na bułeczki
drożdżowe te .Z lukrem czy
cukrem pudrem?...
400 g
mąki (plus minus, jeśli będzie potrzeba można dodać parę łyżek do podsypania)3 średnie
jajka25 g
drożdży50 ml
mleka50 g
cukru pudrułyżka
cukru z
wanilią1/2 łyżeczki
soli100 g
masła100 g
jogurtunadzienie:
marmolada różanarozkłócone
jajko do posmarowania
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotowujemy zaczyn
drożdżowy łącząc
drożdże z ciepłym
mlekiem, 2 łyżkami
mąki i łyżeczką
cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia po przykryciem na 15 minut.Do miski wsypujemy przesianą
mąkę,
sól,
cukier waniliowy,
cukier puder,
jogurt ,
jajka, dodajemy zaczyn
drożdżowy i wyrabiamy ciasto. W międzyczasie dodajemy partiami bardzo miękkie
masło (ja swoje lekko rozpuściłam). Najlepiej robić to oczywiście mikserem czy innym super-sprzętem, ja użyłam drewnianej łyżki,trochę się namachałam ale warto było ;-)Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek naczynia.Nie dodajemy więcej
mąki zbyt pochopnie, tylko wtedy jeśli ciasto będzie bardzo lepkie, ale lepkie ma być (i odchodzić od ścianek).Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy wyrabiając je krótko. Blat podsypujemy
mąką, wykładamy ciasto, rozpłaszczamy je dłońmi na grubość ok. 1.5-2 cm.
Wykrawamy krążki , lekko spłaszczamy, nakładamy na środek łyżeczkę nadzienia, dokładnie zlepiamy brzegi, formujemy kulkę, układamy łączeniem do dołu.Układamy na blasze i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na ok. 20 minut.Smarujemy rozkłóconym
jajkiem.Pieczemy w piecyku nagrzanym do 180 stopni na funkcji góra-dół (bez termoobiegu).Pieczemy do zezłocenia ok. 15 minut.Studzimy, posypujemy
cukrem pudrem lub lukrujemy wedle uznania.