ßßß Cookit - przepis na Baba kawalerska

Baba kawalerska

nazwa

Wykonanie

W zeszłym roku był mazurek, w tym postawiłam na prostą babkę drożdżową. Skorzystałam ze starych przepisów mamy, typowych dla kuchni staropolskiej. Niestety przepis okazał się być pełen niedociągnięć. Babka wyrosła mała i odrobinę za sucha, choć i tak zmniejszyłam długość pieczenia. Nie dałam jednak za wygraną i postanowiłam trochę zmodyfikować przepis. Upiekłam drugą. I tym razem się udało. Wyszła duża, puszysta, lekko wilgotna. Polecam, jeśli macie drożdże, a wciąż nie macie ciasta na wielkanocne śniadanie, ta babka będzie idealna. :)
(przepis na jedną babkę)
Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
40 g drożdży
5 jajek
kilka kropel aromatu waniliowego lub łyżeczka pasty z wanilii
3 łyżki mleka
50 g masła
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn drożdżowy. Z podanych objętości odjąć 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki. Wsypać do kubka/miseczki, dodać ciepłe mleko i drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować i zaczyn potroi swoją objętość.
W tym czasie wsypać resztę cukru z jajkami do miski/garnka. Całość ustawić nad parą wodną i ubijać aż masa kilkukrotnie zwiększy swoją objętość oraz będzie jasna i puszysta. Zdjąć jajka znad pary, dodać sól, olejek bądź pastę z wanilii i masło i ubijać aż masa trochę się ochłodzi (powinna być letnia), a masło rozpuści.
Wlać masę jajeczną do przesianej wcześniej mąki, niedbale wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy. Dobrze wymieszać aż masa stanie się jednolita. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 h.
Formę na babkę wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Piec bez termoobiegu przez 25-30 minut do suchego patyczka (w przepisie podają 200 stopni i 1 h, u mnie wystarczyła praktycznie połowa tego przy niższej temperaturze, dlatego warto sprawdzać babkę co jakiś czas patyczkiem, gdyż każdy piekarnik jest inny).
Gotową babkę wyciągnąć z foremki kiedy jest jeszcze ciepła. Odwrócić, przykryć ściereczką i schłodzić. Posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?blog&nid=170