Wykonanie
W zeszłym roku był mazurek, w tym postawiłam na prostą babkę
drożdżową. Skorzystałam ze starych przepisów mamy, typowych dla kuchni staropolskiej. Niestety przepis okazał się być pełen niedociągnięć. Babka wyrosła mała i odrobinę za sucha, choć i tak zmniejszyłam długość pieczenia. Nie dałam jednak za wygraną i postanowiłam trochę zmodyfikować przepis. Upiekłam drugą. I tym razem się udało. Wyszła duża, puszysta, lekko wilgotna. Polecam, jeśli macie
drożdże, a wciąż nie macie ciasta na wielkanocne śniadanie, ta babka będzie idealna. :)(przepis na jedną babkę)Składniki:1 i 2/3 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru40 g
drożdży5
jajekkilka kropel
aromatu waniliowego lub łyżeczka pasty z
wanilii3 łyżki
mleka50 g
masła1/4 łyżeczki
soli3 łyżki
cukru pudru do posypaniaPrzygotowanie:Przygotować zaczyn
drożdżowy. Z podanych objętości odjąć 1 łyżkę
cukru, 1 łyżkę
mąki. Wsypać do kubka/miseczki, dodać ciepłe
mleko i
drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż
drożdże zaczną pracować i zaczyn
potroi swoją objętość.W tym czasie wsypać resztę
cukru z
jajkami do miski/garnka. Całość ustawić nad parą
wodną i ubijać aż masa kilkukrotnie zwiększy swoją objętość oraz będzie jasna i puszysta. Zdjąć
jajka znad pary, dodać
sól, olejek bądź pastę z
wanilii i
masło i ubijać aż masa trochę się ochłodzi (powinna być letnia), a
masło rozpuści.Wlać masę jajeczną do przesianej wcześniej
mąki, niedbale wymieszać. Dodać zaczyn
drożdżowy. Dobrze wymieszać aż masa stanie się jednolita. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 h.Formę na babkę wysmarować
masłem. Przełożyć do niej ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.Piec bez termoobiegu przez 25-30 minut do suchego patyczka (w przepisie podają 200 stopni i 1 h, u mnie wystarczyła praktycznie połowa tego przy niższej temperaturze, dlatego warto sprawdzać babkę co jakiś czas patyczkiem, gdyż każdy piekarnik jest inny).Gotową babkę wyciągnąć z foremki kiedy jest jeszcze ciepła. Odwrócić, przykryć ściereczką i schłodzić. Posypać
cukrem pudrem.