ßßß
Te drożdżówki upiekła moja mama z naszego ulubionego przepisu. Są doskonałe- puszyste i świeże nawet na trzeci dzień. My pieczemy je z tej dużej porcji, ale możecie zmniejszyć przepis o połowę.Składniki:ciasto:900g mąki60g drożdży360-400 ml mlekamała plaska łyżeczka soli150g masła2 jajka150g cukruDrożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobiną cukru, odstawić na 15 minut. Wlać rozczyn do mąki, wyrobić, dodać sól, jajka, wyrabiać i w trakcie wyrabiania dodać stopione, nie gorące masło. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie.nadzienie:2,5 szklanki mleka2 torebki budyniu czekoladowegokostka (lub więcej) białego sera150 g cukru50 g masłarodzynkidodatkowo:1 jajkocukier puderskórka kandyzowana z pomarańczyNa podanej ilości mleka ugotować budyń,zdjąć z ognia. Do gorącego dodać ser, rodzynki i margarynę, dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty. Na każdy nałożyć nadzienie i zlepiać boki formując koperty. Każdą posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać skórką pomarańczową.Piec ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.