ßßß
Składniki (na około 8-10 bułeczek)– 3,5 g suchych drożdży (połowa torebki)– 160 ml mleka– jajko– szczypta soli– 100 g cukru– 25 g roztopionego masła i nieco masła w kostce do smarowania papieru– 400 g mąki– cukier brązowy do posypania bułeczek– garść rodzynek– 0 , 25 kg aronii– mała pomarańczaDrożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem, po czym odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie ubijamy jajko ze szczyptą soli, dodajemy cukier, masło, mleko z drożdżami i połowę mąki. Kiedy wyrobimy ciasto na kleistą masę (najlepiej ubijaczką), dodajemy pozostałą część mąki, aby ciasto zaczęło odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.W tym czasie przygotowujemy owoce. Umyte aronie rozbijamy lekko tłuczkiem do ziemniaków, tak aby puściły trochę soku. Dodajemy do nich rodzynki, startą skórkę i sok z pomarańczy.Kiedy ciasto wyrośnie, dodajemy do niego owoce, ale bez powstałego soku. Dokładnie mieszamy razem i formujemy bułeczki – wyjdą takie nieregularne kupki. Gdy wszystkie owoce nie połączą się z ciastem, można dodać je już po uformowaniu, wciskając w bułeczkę. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.Przed pieczeniem posypujemy brązowym cukrem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, do zrumienienia.
Idealnie smakują na ciepło. Ciasto jest miękkie i puszyste. Na drugi dzień za to nadają się przede wszystkim do kawySmacznego!