ßßß Cookit - przepis na sernik pomarańczowy na biszkopcie

sernik pomarańczowy na biszkopcie

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam piec serniki zwłaszcza od momentu, kiedy odkryłam, że można je piec bezpośrednio na biszkopcie. Mój piekarnik jest do tego idealny bo słabo piecze od dołu więc mam pewność, że ciasto się nie spali. Wolimy taką wersje sernika niż na kruchym cieście. Ostatnio w moje ręce wpadło wiadereczko serka pomarańczowego więc nie mogłam nie zrobić sernika z galaretką i pomarańczami. Ciasto w sam raz na upały- orzeźwiające i nieprzesłodzone.
* Jeśli nie macie serka pomarańczowego, możecie użyć zwykłego serka na sernik a do masy dodać skórkę otartą z dwóch pomarańczy. Wtedy też trzeba dać więcej cukru (około szklanki), ja dałam go minimalnie, bo serek był słodzony.
*foremka 24*24 cm
Składniki: na biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową:
1 kg serka pomarańczowego
5 jajek
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki cukru pudru z wanilią (użyłam Master Cook)
120 g stopionego masła
dodatkowo:
400 ml soku pomarańczowego
2 opakowania galaretki pomarańczowego
2 pomarańcze
Dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać po trochę cukru a na końcu żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut.
W tym czasie przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać budynie, ser a na końcu wystudzone masło. Zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać ją na biszkopt kiedy ten będzie jeszcze nie całkiem upieczony ale kiedy nie będzie już miękki (po około 25 minutach pieczenia). Sernik piec z termoobiegiem w 160*C przez kwadrans a następnie co 15 minut zmniejszać temperaturę o 10*C. W sumie piec około godziny. Sernik mało urośnie ale będzie równy i nie popęka.Po upieczeniu zostawić na pół godziny w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć i wystudzić.
Pomarańcze wyfiletować i pokroić. Sok pomarańczowy zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretki i rozpuścić je, odstawić. Kiedy galaretka zacznie mocno tężeć kawałki pomarańczy ułożyć na serniku i zalać galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin, najlepiej do lodówki.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/07/sernik-pomaranczowy-na-biszkopcie.html