Wykonanie

Uwielbiam piec serniki zwłaszcza od momentu, kiedy odkryłam, że można je piec bezpośrednio na
biszkopcie. Mój piekarnik jest do tego idealny bo słabo piecze od dołu więc mam pewność, że ciasto się nie spali. Wolimy taką wersje sernika niż na kruchym cieście. Ostatnio w moje ręce wpadło wiadereczko
serka pomarańczowego więc nie mogłam nie zrobić sernika z
galaretką i
pomarańczami. Ciasto w sam raz na upały- orzeźwiające i nieprzesłodzone.* Jeśli nie macie
serka pomarańczowego, możecie użyć zwykłego
serka na sernik a do masy dodać skórkę otartą z dwóch
pomarańczy. Wtedy też trzeba dać więcej
cukru (około szklanki), ja dałam go minimalnie, bo
serek był słodzony.*foremka 24*24 cmSkładniki: na
biszkopt:3
jajka1/2 szklanki
mąki1/3 szklanki
kakao3/4 szklanki
cukru3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia na masę
serową:1 kg
serka pomarańczowego5
jajek2 opakowania budyniu
waniliowego2 łyżki
cukru pudru z
wanilią (użyłam Master Cook)120 g stopionego
masładodatkowo:400 ml
soku pomarańczowego2 opakowania
galaretki pomarańczowego2
pomarańczeDno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować
biszkopt:
białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać po trochę
cukru a na końcu
żółtka.
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut.W tym czasie przygotować masę
serową:
żółtka utrzeć z
cukrem pudrem. Następnie dodać budynie,
ser a na końcu wystudzone
masło. Zmiksować.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą
serową. Wylać ją na
biszkopt kiedy ten będzie jeszcze nie całkiem upieczony ale kiedy nie będzie już miękki (po około 25 minutach pieczenia). Sernik piec z termoobiegiem w 160*C przez kwadrans a następnie co 15 minut zmniejszać temperaturę o 10*C. W
sumie piec około godziny. Sernik mało urośnie ale będzie równy i nie popęka.Po upieczeniu zostawić na pół godziny w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć i wystudzić.
Pomarańcze wyfiletować i pokroić.
Sok pomarańczowy zagotować, zdjąć z ognia, wsypać
galaretki i rozpuścić je, odstawić. Kiedy
galaretka zacznie mocno tężeć kawałki
pomarańczy ułożyć na serniku i zalać
galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin, najlepiej do lodówki.