ßßß Cookit - przepis na ekspresowe ciasto jabłkowe na oleju

ekspresowe ciasto jabłkowe na oleju

nazwa

Wykonanie

Przygotowanie tego ciasta jest tak banalne, że poradziłoby sobie z nim nawet dziecko. Zrobienie go zajmuje pięć minut, później tylko do piekarnika i gotowe. Wspaniale smakuje jeszcze ciepłe a najlepsze są chrupiące przypieczone boki. Zjedliśmy je na kolację zamiast drożdżówek, ze szklaneczką zimnego mleka.
*foremka 23*23 cm lub tortownica
Składniki: na ciasto:
260 g mąki
4 jajka
55 g mąki ziemniaczanej
torebka budyniu waniliowego
130 g cukru pudru
szklanka oleju
łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
4 jabłka
100 g rodzynek
łyżeczka cynamonu
Piekarnik nagrzać do 160*C z termoobiegiem. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Rodzynki zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i przesypać cynamonem. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć jabłka i rodzynki, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/07/ekspresowe-ciasto-jabkowe-na-oleju.html