ßßß
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):1 szklanka mąkipół szklanki mąki ziemniaczanej1 płaska łyżka proszku do pieczenia10-12 szt. małych jabłek (np. papierówek, antonówek)4 jajka3/4 szklanki cukru1/3 szklanki oleju1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zamienić na mielony cynamon)Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temp. 180 ° C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.Papierówki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.Jajka utrzeć razem z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie (ciągle mieszając) dodać olej, ekstrakt, a potem stopniowo dosypywać mąkę. Do ciasta dodać połowę pokrojonych jabłek, delikatnie wymieszać i przelać do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu ułożyć resztę jabłek.Piec przez ok. 45 min. - do suchego patyczka.Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.