Wykonanie
Pyszne, łatwe i tanie ciasto, którego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Zapewniam, że każdy sobie z nim poradzi, bo po prostu tego ciasta nie da się zepsuć :) Ma tylko jedną wadę - ekspresowo znika z talerzyka :)
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):1 szklanka
mąkipół szklanki
mąki ziemniaczanej1 płaska łyżka
proszku do pieczenia10-12 szt. małych
jabłek (np. papierówek, antonówek)4
jajka3/4 szklanki
cukru1/3 szklanki
oleju1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (można zamienić na mielony
cynamon)Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temp. 180 ° C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować
masłem.Obie
mąki przesiać, dodać
proszek do pieczenia i wymieszać.Papierówki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
Jajka utrzeć razem z
cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie (ciągle mieszając) dodać
olej, ekstrakt, a
potem stopniowo dosypywać
mąkę. Do ciasta dodać połowę pokrojonych
jabłek, delikatnie wymieszać i przelać do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu ułożyć resztę
jabłek.Piec przez ok. 45 min. - do suchego patyczka.Po ostudzeniu ciasto posypać
cukrem pudrem.