Wykonanie
Postanowiłam, że mój stary przepis na gołąbki zamienię na ten bo uważam, że jest doskonały. Moja rodzina i znajomi uważa, że takich gołąbków nigdzie indziej nie zjedzą ;)



Składniki:1 główka
kapusty włoskiej1/2 kg
mięsa mielonego wieprzowego1/2
torebki ugotowanego
ryżu1
jajkocebula + 1/2
cebuli do sosu2 ząbki
czosnku + 2 ząbki do sosu
bułka tartaszklanka rosołu
grzybowego + 2 szklanki do sosułyżka
koperkusólpieprzodrobina
cukru do sosu1/2 litra dobrej jakości passaty do sosu
śmietana do zabielenia sosu2
marchewki5-6
pieczarekolejZ
kapusty oddzielamy delikatnie liście uważając żeby się nie połamały, wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem następnie przykrywamy miskę przykrywką.
Między czasie przygotowujemy
mięso. Bierzemy miskę wlewamy do niej rosół
grzybowy dodajemy,
koperek,
cebule pokrojoną w drobna kostkę, potarte ząbki
czosnku,
ryż oraz
bułkę tartą tak żeby zagęścić płyn ale nie tworząc zbyt suchej masy-ma być delikatnie wilgotna. Do tego wrzucamy
mięso i
jajko.Doprawiamy
pieprzem i
solą! Zabieramy się do zwijania naszych gołąbków (z
kapusty można delikatnie odciąć zgrubienia) nakładamy na liście porcję
mięsa i zwijamy ciasno. Ja nie używam nici. Na odrobinie
oleju podsmażmy na rumiano nasze gołąbki oraz poszatkowane warzywa do sosu. Następnie zalewamy nasze gołębie :) gorącym
bulionem w razie potrzeby
wodą(tak żeby
mięsne pakunki były zakryte) i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180-190 st. C) około godziny, pod przykryciem. Po tym czasie pieczenia dodajemy do sosu passatę i pieczemy jeszcze przez około 1/2 godziny bez przykrycia, przyprawiamy nasz sos do smaku i zabielamy
śmietaną.