ßßß
Cookit - przepis na Ryba panierowana z sosem curry + film
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ryba panierowana z sosem curry + film
Składniki
Filet rybny
Morszczuk
Jajko
Bułka tarta
Olej
Pieprz czarny
Sól
Masło
Mąka pszenna
Mleko
Przyprawy
Curry
Cukier
Sok z cytryny
Orzech włoski
Natka pietruszki
Wykonanie
Na świątecznym
stole
nie może zabraknąć
ryby
, w moim domu króluje
karp
, który będzie propozycją dla starszej części rodziny, młodsi członkowie rodziny zadowolą się
morszczukiem
panierowanym z sosem
curry
. Jest to bardzo smaczna potrawa, która zauroczy nie jedno podniebienie.
składniki na 4 porcje4
filety z ryby
np.
morszczuka
2
jajka
bułka tarta
olej
do smażenia
czarny pieprz
sól
sos2 łyżki
masła
1 łyżka
mąki pszennej
1/2 szklanki
mleka
1 łyżeczka
przyprawy
curry
1/2 łyżeczki
cukru
1/2 łyżeczki
soku z cytryny
szczypta
soli
garść
orzechów włoskich
pęczek
natki pietruszki
przepisDo miski wsypujemy
mąkę
, wlewamy
mleko
, dodajemy
przyprawę
curry
,
cukier
i
sól
a na końcu wlewamy
sok z cytryny
. Wszystko dokładnie mieszamy.Zawartość miski wlewamy do roztopionego w garnku na małym ogniu
masła
i ciągle mieszając podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Gotowy sos zdejmujemy z ognia.Umytą
natkę pietruszki
drobno siekamy a
orzechy włoskie
rozdrabniamy na mniejsze kawałki.Do miski wbijamy
jajka
doprawiamy odrobiną
soli
oraz
pieprzu
i rozkłócamy widelcem.Umyte
filety z ryby
moczymy w jajkach a następnie panierujemy w
bułce tartej
.
Rybę
smażymy na rozgrzanym
oleju
z obu stron na złoty kolor. Gotowe
ryby
przekładamy na talerz i polewamy niewielką ilością sosu, posypujemy
natką pietruszki
i
orzechami włoskimi
.
Źródło:
http://smakowitedania.blogspot.com/2014/12/ryba-panierowana-z-sosem-curry-film.html
Przepisy powiązane
Piernik Staropolski- przygotowanie i pieczenie
Kotlet de volaille
Krokiety z kapustą i grzybami
Omlet cesarski z orzechami
Po prostu kania
Składniki powiązane (0)