Wykonanie
Jeden z lepszych omletów jakie jedliśmy. Nawet chłopaki, nie do końca przekonani do omletów, zjedli z ochotą. Ba, nawet usłyszałam, że
mogę takie śniadania robić częściej. Wzorowałam się na proporcjach Szelk i, ale dodałam
orzechy, aby pasowało do
Orzechowego Tygodnia.
Składniki (na 1 omlet):1
jajkoszczypta
soli10 g
cukrułyżeczka ekstraktu
wanilii60 ml
mleka40-50 g
mąki pszennej20 g
orzechów włoskich1 łyżka
masłaWykonanie:
Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
wanilią. Dodajemy
mleko i mieszamy. Stopniowo dodajemy
mąkę dokładnie mieszając. Dodajemy połowę
orzechów i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Delikatnie mieszamy z masą
żółtkową.Na patelni rozgrzewamy
masło. Przelewamy masę i smażymy, aż omlet się zetnie. Przekładamy na drugą stronę (ja robię to przy pomocy talerza) i smażymy z drugiej strony. Omlet kroimy na kawałki i przez chwileczkę jeszcze podsmażamy. Omlet przekładamy na talerz, polewamy
miodem lub
syropem z agawy, posypujemy resztą
orzechów.