Wykonanie
Jak na
ciasto drożdżowe jest to prawdziwa błyskawica. Dwukrotne wyrastanie trwa zaledwie trzy kwadranse w
sumie. Zamiast
gruszek, można dać
jabłka albo
śliwki, jednak pod żadnym pozorem nie wolno zrezygnować z
włoskich orzechów, bo to właśnie pieczone
orzechy stanowią główną nutę i nadają ciastu ton.
Składniki na formę 25x32 cm:ciasto:4 duże
gruszki380g
mąki pszennej110g
cukru2 opakowania
cukru z prawdziwą
wanilią1
jajo1 opakowanie suchych
drożdży80g
masła100g łuskanych
orzechów włoskich200ml
mlekaszczypta
solikruszonka:składniki i sposób wykonania znajdziecie tu .Wykonanie:380g
mąki przesiewamy do miski i mieszamy z
suszonymi drożdżami, szczyptą
soli, 1 opakowaniem
cukru waniliowego oraz 60g
cukru.
Jajo rozkłócamy w
mleku i łączymy ze składnikami w misce. Na koniec wlewamy roztopione, wystudzone
masło. Całość starannie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut.
Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Układamy je jeden obok drugiego na cieście. Wierzch posypujemy grubo posiekanymi
orzechami włoskimi, kruszonką oraz 1 opakowaniem
cukru waniliowego. Pieczemy 40 minut w temp. 180C.
Życzę Wam smacznego! :-)