ßßß Cookit - przepis na wątróbka z jabłkami

wątróbka z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Wątróbka z owocem? Jak najbardziej. Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że takie połączenia nie są mi obce. Chciałabym wam pokazać, że tego typu zestawienia mogą być naprawdę smaczne.
Kiedy myślę o wątróbce - naturalnym zestawieniem wydaje mi się surówka z buraków. Być może wynika to z faktu, że w domu rodzinnym Mama przeważnie taką kompozycję nam serwowała...
Składniki:
(porcja dla 2 osób)
500 g wątróbki z kurczaka
6 średniej wielkości ziemniaków, najlepiej młodych
2 średniej wielkości buraki lub buraki w wiórkach w słoiku
2 dość duże jabłka (średnio winne, średnio słodkie, twarde). Twardość jabłka ma dość duże znaczenie. Jeśli będą to jabłka kruche, pod wpływem obróbki termicznej przekształcą się w mus jabłkowy. Jeśli jednak chcemy, by zachowały swój kształt, lepiej wybrać jabłka twarde.
1 cebula
1 ogórek kiszony
ok. 2 łyżki majeranku
sól
pieprz
koperek
1 łyżka oleju
mąka do oprószenia wątróbki
szczypta cukru
ok. 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Wstaw wodę na buraki. Ugotuj buraki.
Wstaw wodę na ziemniaki. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie.
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Obierz 1,5 jabłka i pokrój w dość duże kawałki.
Pozostałe 0,5 jabłka zetrzyj na tarce na "dużych oczkach".
Podgrzej olej na patelni. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę.
Wątróbkę umyj, obierz z błony. Dopraw pieprzem. Oprósz mąką. Co ważne - nie sól, bo stwardnieje. Żelazna zasada mówi, że wątróbkę solić można dopiero na talerzu, już po obróbce cieplnej.
Wrzuć wątróbkę na patelnię i na "małym ogniu" podsmaż.
Posyp dość dużą ilością majeranku (ja dodaję na początek ok. 1 łyżkę stołową)
Zetrzyj ugotowane buraki na "dużych oczkach". Dodaj starte 0,5 jabłka.
Również na "dużych oczkach" zetrzyj ogórek. Dodaj do buraków i jabłka. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.
Po przewróceniu wątróbki "na drugą stronę" dodaj pokrojone jabłka i znowu posyp majerankiem. (łączny czas smażenia wątróbki to ok. 10 min.)
Wyjmij z wody ziemniaki. Posyp koperkiem. Wyłóż wątróbkę i dodaj surówkę z buraków.
Gotowe!
Mnnnniaaammmmmm....
Źródło:http://rybkazwanamarta.blogspot.com/2012/06/watrobka-z-jabkami.html