Wykonanie
Wątróbka z owocem? Jak najbardziej. Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że takie połączenia nie są mi obce. Chciałabym wam pokazać, że tego typu zestawienia mogą być naprawdę smaczne.
Kiedy myślę o
wątróbce - naturalnym zestawieniem wydaje mi się surówka z
buraków. Być może wynika to z faktu, że w domu rodzinnym Mama przeważnie taką kompozycję nam serwowała...Składniki:(porcja dla 2 osób)500 g
wątróbki z kurczaka6 średniej wielkości
ziemniaków, najlepiej
młodych2 średniej wielkości
buraki lub
buraki w wiórkach w słoiku2 dość duże
jabłka (średnio
winne, średnio słodkie, twarde). Twardość
jabłka ma dość duże znaczenie. Jeśli będą to
jabłka kruche, pod wpływem obróbki termicznej przekształcą się w
mus jabłkowy. Jeśli jednak chcemy, by zachowały swój kształt, lepiej wybrać
jabłka twarde.1
cebula1
ogórek kiszonyok. 2 łyżki
majerankusólpieprzkoperek1 łyżka
olejumąka do oprószenia
wątróbkiszczypta
cukruok. 1 łyżeczka
soku z cytrynyPrzygotowanie:Wstaw
wodę na
buraki. Ugotuj
buraki.Wstaw
wodę na
ziemniaki. Ugotuj
ziemniaki w lekko osolonej wodzie.Pokrój
cebulę w drobną kostkę.Obierz 1,5
jabłka i pokrój w dość duże kawałki.Pozostałe 0,5
jabłka zetrzyj na tarce na "dużych oczkach".Podgrzej
olej na patelni. Na rozgrzanym
oleju podsmaż
cebulę.
Wątróbkę umyj, obierz z błony. Dopraw
pieprzem. Oprósz
mąką. Co ważne - nie
sól, bo stwardnieje. Żelazna zasada
mówi, że
wątróbkę solić można dopiero na talerzu, już po obróbce cieplnej.Wrzuć
wątróbkę na patelnię i na "małym ogniu" podsmaż.Posyp dość dużą ilością
majeranku (ja dodaję na początek ok. 1 łyżkę stołową)Zetrzyj ugotowane
buraki na "dużych oczkach". Dodaj starte 0,5
jabłka.Również na "dużych oczkach" zetrzyj
ogórek. Dodaj do
buraków i
jabłka. Wymieszaj. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem,
cukrem,
sokiem z cytryny.Po przewróceniu
wątróbki "na drugą stronę" dodaj pokrojone
jabłka i znowu posyp
majerankiem. (łączny czas smażenia
wątróbki to ok. 10 min.)Wyjmij z
wody ziemniaki. Posyp
koperkiem. Wyłóż
wątróbkę i dodaj surówkę z
buraków.Gotowe!Mnnnniaaammmmmm....