ßßß Cookit - przepis na Szafranowo - kokosowe curry z kurczaka

Szafranowo - kokosowe curry z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Pogoda za oknem, w przeciwieństwie do wrodzonej pogody ducha, ostatnio mnie nie rozpieszcza. Świadomość, że będzie tylko coraz chłodniej - dodatkowo nie uspokaja. Gdzie szukać słońca, jeśli nie na dworze? Poddać się wszechogarniającej i atakującej jesiennej melancholii?
Jeśli na zewnątrz chłód i słota - mam na to jedną radę. Sprawić sobie słońce na talerzu.
Składniki:
porcja - dla 4 osób
czas przygotowania: 40 min.
stopień trudności: łatwy, średni, trudny
ilość użytych naczyń: 5
współczynnik bałaganu: mały, średni, duży
1 opakowanie makaronu mie (200 g)
1 średniej wielkości cebula
1 łyżka masła (do smażenia)
szczypta (ok. 0,25 płaskiej łyżeczki) kardamonu
2 listki laurowe
0,5 łyżeczki kurkumy
1,5 łyżeczki curry
szczypta (ok. 0,25 płaskiej łyżeczki) gałki muszkatołowej
1 łyżka octu winnego
szafran zalany 0,25 szklanki ciepłej wody
1/3 puszki mleka kokosowego
0,5 papryczki chilli
1 pierś z kurczaka
200 ml (1 kubeczek) śmietanki 30% (słodkiej)
sól, pieprz
4 mandarynki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
W lekko osolonej wodzie ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu.
Zeszklij na maśle cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Dodaj, wymieszaj i podsmaż na patelni z cebulą przyprawy - kardamon, listki laurowe, kurkumę, curry i gałkę muszkatołową.
Dodaj ocet winny oraz szafranowy wywar. Wymieszaj.
Dolej mleko kokosowe oraz śmietankę. Trzymaj na patelni na "małym ogniu" aż sos zgęstnieje.
Przypraw solą i pieprzem cienko pokrojone paski piersi z kurczaka. Podsmaż na osobnej patelni.
Obierz mandarynki i podziel je na pojedyncze kawałki.
Dodaj do sosu makaron, kurczaka oraz mandarynki. Delikatnie wymieszaj.
Wyłóż na talerz.
Posyp danie pietruszką oraz drobno posiekana papryczką chilli.
Jestem makaroniarą - nie da się ukryć. To co najbardziej lubię w makaronie mie to fakt, że ma rewelacyjną fakturę oraz gotuje się tylko 3 minuty! Świetnie sprawdza się również w stir-fry oraz daniach z woka.
Moje curry jest bardzo różnorodne.
Delikatne za sprawą mleczka kokosowego i śmietanki. Orientalne dzięki szafranowi, curry oraz kurkumie. Odrobiny pikanterii dodaje papryczka chilli. Wszystko scala se sobą nienachalna słodycz mandarynki.
Być może dodanie mandarynki wyda się niektórym kontrowersyjne, jednak ja bardzo lubię łączyć smaki mięs i owoców. Jest to moje kolejne podejście do tego dania, lecz pierwszy raz dodałam mandarynkę. Moim zdaniem potrawa bardzo na tym zyskała.
Źródło:http://rybkazwanamarta.blogspot.com/2012/10/szafranowo-kokosowe-curry-z-kurczaka.html