Wykonanie
Jednymi z moich ulubionych prezentów (na różne okazje) są książki kucharskie. Mam ich już małą kolekcję. Przepis na ciasto, które dziś prezentuję pochodzi z jednej z nich - Najlepsze ciasta świata autorstwa Tamary Milstein, a sprezentowała mi ją moja siostra.Ciasto to jest bardzo pożywne i pięknie pachnie. Ciekawe czy faktycznie ma coś wspólnego z Indiami...

Składniki:ciasto:80 g uprażonych
wiórków kokosowych125 g
masła klarowanego lub ghee (ghee to hinduskie określenie
masła klarowanego, czyli
masła, z którego usunięto wszystkie osady. Aby przygotować ghee w domu - ja tak zrobiłam - podgrzej dwukrotnie więcej
masła, niż jest w przepisie, i przelej je do szklanego dzbanka. Pozostaw do wystygnięcia na ok. 15 min., a następnie ostrożnie, oddzielając osady z
mleka, odlej czysty, złoty płyn z wierzchu - jest to właśnie klarowane
masło. Możesz też poszukać gotowego
masła ghee w dobrych delikatesach.)150 g
cukru pudru40 g
brązowego cukru2 duże
jaja3 średnio duże, bardzo dojrzałe
banany200 g gęstego
jogurtu naturalnego250 g
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu0,5 łyżeczki
mieszanki przypraw korzennychpolewa:200 g kwaśnej
śmietany 30%100 g
cukru pudru50 g uprażonych
wiórków kokosowychPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Odpinamy bok od dna nieprzywierającej tortownicy o średnicy ok. 22 - 24 cm i umieszczamy na podstawie papier do pieczenia. Przypinamy bok z powrotem, tworząc z papieru dodatkowe dno. Natłuszczamy formę i wsypujemy do niej uprażone
wiórki kokosowe. Przechylając formę, rozprowadzamy wiórki na całej natłuszczonej powierzchni, a ich nadmiar wysypujemy i odstawiamy.
Masło ghee,
cukier puder i
brązowy cukier ubijamy w misce na kremową masę, a następnie pojedynczo dodajemy
jaja, ubijając dokładnie po dodaniu każdego z nich. W oddzielnej misce rozdrabniamy
banany.Odstawiamy mikser i dodajemy do masy rozdrobnione
banany,
jogurt,
mąkę,
proszek do pieczenia,
cynamon,
przyprawy korzenne oraz odstawione
wiórki kokosowe, po czym dokładnie łączymy drewnianą łyżką wszystkie składniki, aż ciasto nie będzie miało grudek.Łyżką przekładamy ciasto do przygotowanej formy i ostrożnie wygładzamy wierzch.Pieczemy 55 min. lub do momentu, gdy lekko naciśnięty środek ciasta będzie jędrny i sprężysty.Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozostawiamy do ostudzenia na 15 min., a następnie zdejmujemy bok formy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Gdy ciasto ostygnie, przekładamy je na paterę.Aby przygotować polewę, mieszamy
śmietanę i
cukier puder, aż utworzą gęstą masę, którą następnie rozsmarowujemy na powierzchni ostudzonego ciasta. Wiórkami posypujemy polewę (ja dodałam jeszcze
migdały).Smacznego!