Wykonanie

Kilka lat temu odwiedziłam Budapeszt i obżerałam się madziarskim jedzeniem.
Serio, nie pamiętam samego Budapesztu, ale właśnie naleśniki " a la Gundel ", pörkölt, halászlé i tokaji.Niestety, kuchnia węgierska jest bardzo ciężkostrawna. Praktycznie każdy gulasz jest zagęszczany zasmażką. Poza tym
Węgrzy uwielbiają
wieprzowinę i tłuszcz wieprzowy (tak, tak, zasmażki są na
smalcu!).I, mimo moich najszczerszych chęci, ciężko było mi się oprzeć zawiesistym gulaszom. Na szczęście zawsze pojawia się w nich
papryka, która wspomaga trawienie.A, jeszcze trunki! Węgierski tokaj czyli moje ulubione europejskie
wino... ale, do gulaszu bardziej pasuje "bycza krew". Jest cierpka, intensywnie czerwona i doskonale koi żołądek przed ubocznymi skutkami przejedzenia ;)A teraz dość podróżniczego gadania. Pokombinowałam trochę i stworzyłam zdrowszy gulasz, bez zasmażki i
mięsa wieprzowego. A, że "Polak i Węgier to dwa bratanki"... podałam z kopytkami.Gotowałam po madziarsku z: Dobromiłą,
Maggie,Shinju, Tomkiem .Składniki na 2 porcje:200g
mięsa gulaszowego z
indyka1 średnia
cebula4
pomidory1
czerwona papryka2 ząbki
czosnku200ml
bulionu warzywnego1 łyżka
ostrej papryki w proszku1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku
sól,
pieprz,
olej (do smażenia), około 1 łyżki
Pomidory umyć, sparzyć i ściągnąć z nich skórkę. Usunąć gniazda nasienne i zmiksować razem z
bulionem.Porcję
mięsa dokładnie rozdrobnić,
cebulę posiekać,
paprykę pokroić w średnią kostkę.
Cebulę zeszklić na dobrze rozgrzanym
oleju, dodać
mięso i dobrze podsmażyć.Kiedy
mięso będzie odpowiednie, zdjąć patelnie z ognia i dodać
papryki w proszku. Dobrze wymieszać (tak by
papryka pokryła
mięso).NIGDY nie dodawać
papryki w proszku, kiedy patelnia jest na ogniu!Dodać pokrojoną świeżą
paprykę i smażyć przez kilka sekund. Zalać wszystko
pomidorami. Gotować na małym ogniu przez 40 minut (20 minut pod przykryciem, 20 minut bez)W międzyczasie zrobić k opytka :200g ugotowanych
ziemniaków135g
mąki pszennej1
żółtkosólZiemniaki przecisnąć przez praskę. W drugim naczyniu wymieszać
mąkę z
solą, dodać do
ziemniaków. Delikatnie przemieszać i dodać
żółtko. Zagnieść elastyczne ciasto.Ciasto podziel na kawałki, uformować wałeczki o średnicy 3cm i pokroić ukośnie.Kluski wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez 10-15 minut (aż wypłyną).Gulasz podawać w głębokim talerzu z kopytkami.