ßßß Cookit - przepis na TORT BRZOSKWINIOWY Z CAPPUCCINO

TORT BRZOSKWINIOWY Z CAPPUCCINO

nazwa

Wykonanie

Tort ten przygotowałam na urodziny mojej Mamy, która uwielbia brzoskwinie. Mama zachwycona, łzy w oczach i uśmiech na twarzy to dla mnie największa pochwała.
Tort składa się z biszkoptowych krążków z makiem, musu brzoskwiniowego i masy cappuccino na bazie jogurtu greckiego,a na wierzchu polewa czekoladowa. Fajne połączenie smaków a także sam wygląd tortu zachwycił gości. Zaletą tortu jest również to, że tort nie jest mdły ani za słodki. Polecam.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1/5 szklanki cukru
- 1/5 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki suchego maku
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus brzoskwiniowy:
- puszka brzoskwiń w syropie (odlać 1/2 szklanki syropu do nasączenia)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Masa cappuccino:
- 200 ml śmietanki tortowej 30 lub 36%
- 300 ml jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru
- 3-4 łyżki cappuccino o smaku waniliowym
- 2 łyżki żelatyny
Genaż ( czyli polewa czekoladowa)
- 200 g śmietanki tortowej 30 lub 36%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
1.Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąki, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły, dodać mak. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno), wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, przekroić na dwa krążki i nasączyć syropem z brzoskwiń.
2. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Brzoskwinie zmiksować wraz z pozostałym syropem na mus, dodać tężejącą galaretkę i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
3. Cappuccino rozpuścić w gorącej ale nie wrzącej wodzie, ostudzić i wymieszać z jogurtem. Dodać cukier puder do smaku i połączyć z ubitą na sztywno śmietanką. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody i od razu połączyć z masą. Wyłożyć na biszkopt z musem, wyrównać powierzchnię, przykryć drugim makowym krążkiem. Wstawić na 30 minut do lodówki.
4. Czekolady połamać i rozpuścić w podgrzanej śmietance. Ciepłą polewą polać wierzch tortu. Gdy genaż zastygnie dowolnie udekorować
.
A tak tort wyglądał w przekroju:
Źródło:http://pao77.blox.pl/2015/03/TORT-BRZOSKWINIOWY-Z-CAPPUCCINO.html