ßßß Cookit - przepis na Letnie ciasto czekoladowe z galaretką i truskawkami

Letnie ciasto czekoladowe z galaretką i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Jeśli poszukujecie przepisu na ciasto, o którym długo nie można zapomnieć, dobrze trafiliście. Jest mocno czekoladowe, idealnie współgra z galaretką i owocami, nie można o nim powiedzieć, że jest "ciężkie". Przepis znalazłam na Moich Wypiekach . Będzie idealne na weekend :)
Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):
- 1/2 szklanki mleka,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 1 jajko,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1/4 oleju rzepakowego/słonecznikowego,
- 1/2 szklanki śmietany 18%,
- 1 szklanki przesianej mąki pszennej,
- 1/2 szklanki przesianego kakao,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- dodatkowo: 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki/owoców lasu rozpuszczone w 3 szklankach wrzącej wody, ok. 300-350 g truskawek, gorzka czekolada do posypania.
Mleko podgrzewamy w małym garnuszku, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Garnek zdejmujemy z kuchni, zostawiamy do ostudzenia.
W tym czasie miksujemy jajko - samo, do momentu powstania jasnego kremu. Wówczas dodajemy cukier, miksujemy dalej. Potem dodajemy kolejno - olej, śmietanę, ekstrakt, a następnie przestudzone mleko z czekoladą. Kolejnymi składnikami są przesiane: mąka, kakao, proszek i soda. Można miksować na najmniejszych obrotach lub mieszać łyżką (krótko, tylko do połączenia). Gotową masę umieszczamy w tortownicy (jeśli nie jest silikonowa, należy ją posmarować masłem i obsypać bułką tartą). Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 25-35 minut (u mnie było szybciej). Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia. Gdy na wierzchu zrobi się górka, można wyrównać za pomocą ostrego noża lub odwrócić spodem do góry. Po ostudzeniu ciasto zostawiamy w tortownicy (wraz z obręczą).
W czasie studzenia przygotowujemy galaretkę: rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Truskawki kroimy na ćwiartki. Gdy galaretka będzie lekko tężejąca, dodajemy owoce. Wylewamy ją na ciasto dopiero wtedy, gdy będzie mocno tężejąca (ale jeszcze nie całkowicie). Posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/07/letnie-ciasto-czekoladowe-z-galaretka-i.html