Wykonanie
Jeśli poszukujecie przepisu na ciasto, o którym długo nie można zapomnieć, dobrze trafiliście. Jest mocno
czekoladowe, idealnie współgra z
galaretką i
owocami, nie można o nim powiedzieć, że jest "ciężkie". Przepis znalazłam na Moich Wypiekach . Będzie idealne na weekend :)
Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):- 1/2 szklanki
mleka,- 50 g
gorzkiej czekolady,- 1
jajko,- 2/3 szklanki
cukru,- 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii,- 1/4
oleju rzepakowego/słonecznikowego,- 1/2 szklanki
śmietany 18%,- 1 szklanki przesianej
mąki pszennej,- 1/2 szklanki przesianego
kakao,- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,- dodatkowo: 2
galaretki o smaku czarnej porzeczki/owoców lasu rozpuszczone w 3 szklankach wrzącej
wody, ok. 300-350 g
truskawek,
gorzka czekolada do posypania.
Mleko podgrzewamy w małym garnuszku, dodajemy połamaną
czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Garnek zdejmujemy z kuchni, zostawiamy do ostudzenia.W tym czasie miksujemy
jajko - samo, do momentu powstania jasnego kremu. Wówczas dodajemy
cukier, miksujemy dalej.
Potem dodajemy kolejno -
olej,
śmietanę, ekstrakt, a następnie przestudzone
mleko z
czekoladą. Kolejnymi składnikami są przesiane:
mąka,
kakao, proszek i
soda. Można miksować na najmniejszych obrotach lub mieszać łyżką (krótko, tylko do połączenia). Gotową masę umieszczamy w tortownicy (jeśli nie jest silikonowa, należy ją posmarować
masłem i obsypać
bułką tartą). Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 25-35 minut (u mnie było szybciej). Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia. Gdy na wierzchu
zrobi się górka, można wyrównać za pomocą
ostrego noża lub odwrócić
spodem do góry. Po ostudzeniu ciasto zostawiamy w tortownicy (wraz z obręczą).W czasie studzenia przygotowujemy
galaretkę: rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej
wody.
Truskawki kroimy na ćwiartki. Gdy
galaretka będzie lekko tężejąca, dodajemy
owoce. Wylewamy ją na ciasto dopiero wtedy, gdy będzie mocno tężejąca (ale jeszcze nie całkowicie). Posypujemy startą
czekoladą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!