Wykonanie
Ostatnio totalnie zakochałam się w polewach z prawdziwych
owoców. Niedawno pokazywałam Wam
bananową, teraz przyszedł czas na
gruszkową.
Gruszki są znacznie bardziej soczyste od
bananów, dlatego trochę obawiałam się, czy się uda, ale niepotrzebnie. Inspirowałam się przepisem na Mocha Cupcakes z bloga Modern Taste, ale urozmaiciłam go polewą i delikatnie zmieniłam przepis.
Powiem szczerze, że te muffinki są zdecydowanym numerem jeden. Gruszkowa
słodycz idealnie komponuje się z
kawowo-
kakaowym smakiem. Zostają u nas na stałe!
,Składniki na 12 muffinek:- 160 g
mąki pszennej,- 2 łyżki
kakao,- 1 czubata łyżeczka
kawy rozpuszczalnej,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 150 g
cukru,- 100 ml
oleju,- 150 ml
napoju gazowanego (u mnie
cytrynowego),- 1
jajko,- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego- szczypta
soli.Składniki na polewę
gruszkową:- 4
gruszki,- 4 łyżeczki
żelatyny,- szczypta każdej przypraw Prymat:
cynamonu, ziarenka
wanilii,
goździków,-
cukier,
kardamon - do smaku,- dodatkowo: 1
gruszka oraz
kakao do dekoracji.Składniki suche łączymy (przesiana
mąka,
kakao i
proszek do pieczenia,
cukier,
kawa). W drugiej misce mieszamy składniki mokre (
jajko,
olej,
napój, ekstrakt). Zawartość obu misek łączymy. Foremki do muffinek wypełniamy do 2/3 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
W trakcie studzenia przygotowujemy polewę.
Gruszki obieramy, myjemy, blendujemy na gładką masę (gdy będą twarde, warto dodać odrobinę
wody - łatwiej się zmiksują). Masę podgrzewamy w garnku, przyprawiamy do smaku. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z kuchenki i dodajemy
żelatynę. Mieszamy energicznie do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masą napełniamy małą strzykawkę i wciskamy trochę do każdej muffinki. Resztę masy studzimy i czekamy aż zgęstnieje (najlepiej włożyć do lodówki). Dekorujemy muffiny masą, na wierzchu układamy plasterek
gruszki i posypujemy
kakao. Smacznego!