ßßß
Składniki:- 160 g mąki pszennej, przesianej,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- 2-3 łyżki kakao,- 150 g cukru,- szczypta soli,- 100 ml oleju,- 150 ml napoju gazowanego (np. oranżady),- 1 jajko,- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,- gruszki z zalewy pokrojone w kostkę.W jednej misce mieszamy składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, kakao, cukier, sól), w drugiej mokre (jajko, ekstrakt, napój, olej). Zawartość obu misek łączymy - krótko, bez zbyt długiego mieszania. Ciasto rozlewamy do foremek na muffinki, na wierzchu układamy kilka kosteczek gruszek. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do suchego patyczka (ok. 12-15 minut, z termoobiegiem). Smacznego!