Wykonanie
Przepis, który dziś Wam przedstawię powstał w mojej kuchni metodą prób i błędów. W końcu udało mi się osiągnąć smak taki, jaki miałam w zamyśle od początku.
Sos pomidorowy z tego przepisu jest bardzo uniwersalny. Używam go zarówno do pizzy, jak i spaghetti, zupy pomidorowej, pulpetów, czy zwykłego dania bezmięsnego z
makaronem. Oczywiście do każdego z tych dań należy dostosować gęstość sosu oraz dodatki, ale baza zawsze jest taka sama. Dodam jeszcze, że jego przygotowanie jest naprawdę ekspresowe :). Zachęcam do spróbowania!
Składniki*:- 1 puszka
pomidorów bez skórki (mogą być całe lub krojone),- 1
cebula,- 2 ząbki
czosnku,- 1 mała
marchew,- 1 łyżka
oleju,- 2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
cukier,
papryka ostra (można pominąć),
bazylia,
oregano (najlepiej jak są świeże, ale ostatecznie można zastąpić suszonymi).
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podobnie
czosnek (można także przecisnąć przez praskę). Na łyżce
oleju podsmażamy
cebulę i
czosnek. Gdy lekko się zrumienią, dodajemy łyżkę
koncentratu pomidorowego i energicznie mieszamy. Po chwili dodajemy
pomidory z puszki oraz obraną i startą na tarce
marchew. Dodajemy
przyprawy (
póki co "na oko"), przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 5-10 minut. Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładki sos z dodatkiem jeszcze jednej łyżki koncentratu, a następnie przyprawiamy do smaku.
Sos jest gotowy.Jeśli chcemy wykorzystać sos do:spaghetti, należy dodać go teraz do podsmażonego
mięsa (jest odpowiednio gęsty, nie należy dolewać
wody);zupy pomidorowej - należy zwiększyć ilość składników na sos, a następnie dolać rosół i regulować gęstość (ja zupy nie zaprawiam
śmietaną, ani nie zagęszczam
mąką - taka jest dla nas najlepsza);pulpetów - przepis będzie w następnym
poście;pizzy -
sos jest gotowy, zarówno jako dodatek do upieczonej pizzy, jak i do posmarowania
spodu tuż przed upieczeniem;Smacznego!!* ilość składników należy dostosować do danej potrawy - np. na zupę wykorzystuję potrójną porcję.