ßßß Cookit - przepis na Sos pomidorowy - mój ulubiony

Sos pomidorowy - mój ulubiony

nazwa

Wykonanie

Przepis, który dziś Wam przedstawię powstał w mojej kuchni metodą prób i błędów. W końcu udało mi się osiągnąć smak taki, jaki miałam w zamyśle od początku. Sos pomidorowy z tego przepisu jest bardzo uniwersalny. Używam go zarówno do pizzy, jak i spaghetti, zupy pomidorowej, pulpetów, czy zwykłego dania bezmięsnego z makaronem. Oczywiście do każdego z tych dań należy dostosować gęstość sosu oraz dodatki, ale baza zawsze jest taka sama. Dodam jeszcze, że jego przygotowanie jest naprawdę ekspresowe :). Zachęcam do spróbowania!
Składniki*:
- 1 puszka pomidorów bez skórki (mogą być całe lub krojone),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała marchew,
- 1 łyżka oleju,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka ostra (można pominąć), bazylia, oregano (najlepiej jak są świeże, ale ostatecznie można zastąpić suszonymi).
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podobnie czosnek (można także przecisnąć przez praskę). Na łyżce oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy lekko się zrumienią, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i energicznie mieszamy. Po chwili dodajemy pomidory z puszki oraz obraną i startą na tarce marchew. Dodajemy przyprawy (póki co "na oko"), przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 5-10 minut. Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładki sos z dodatkiem jeszcze jednej łyżki koncentratu, a następnie przyprawiamy do smaku. Sos jest gotowy.
Jeśli chcemy wykorzystać sos do:
spaghetti, należy dodać go teraz do podsmażonego mięsa (jest odpowiednio gęsty, nie należy dolewać wody);
zupy pomidorowej - należy zwiększyć ilość składników na sos, a następnie dolać rosół i regulować gęstość (ja zupy nie zaprawiam śmietaną, ani nie zagęszczam mąką - taka jest dla nas najlepsza);
pulpetów - przepis będzie w następnym poście;
pizzy - sos jest gotowy, zarówno jako dodatek do upieczonej pizzy, jak i do posmarowania spodu tuż przed upieczeniem;
Smacznego!!
* ilość składników należy dostosować do danej potrawy - np. na zupę wykorzystuję potrójną porcję.
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/01/sos-pomidorowy-moj-ulubiony.html