ßßß
Składniki*:- 1 puszka pomidorów bez skórki (mogą być całe lub krojone),- 1 cebula,- 2 ząbki czosnku,- 1 mała marchew,- 1 łyżka oleju,- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,- przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka ostra (można pominąć), bazylia, oregano (najlepiej jak są świeże, ale ostatecznie można zastąpić suszonymi).Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podobnie czosnek (można także przecisnąć przez praskę). Na łyżce oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy lekko się zrumienią, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i energicznie mieszamy. Po chwili dodajemy pomidory z puszki oraz obraną i startą na tarce marchew. Dodajemy przyprawy (póki co "na oko"), przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 5-10 minut. Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładki sos z dodatkiem jeszcze jednej łyżki koncentratu, a następnie przyprawiamy do smaku. Sos jest gotowy.Jeśli chcemy wykorzystać sos do:spaghetti, należy dodać go teraz do podsmażonego mięsa (jest odpowiednio gęsty, nie należy dolewać wody);zupy pomidorowej - należy zwiększyć ilość składników na sos, a następnie dolać rosół i regulować gęstość (ja zupy nie zaprawiam śmietaną, ani nie zagęszczam mąką - taka jest dla nas najlepsza);pulpetów - przepis będzie w następnym poście;pizzy - sos jest gotowy, zarówno jako dodatek do upieczonej pizzy, jak i do posmarowania spodu tuż przed upieczeniem;Smacznego!!* ilość składników należy dostosować do danej potrawy - np. na zupę wykorzystuję potrójną porcję.