W ostatnim dniu zeszłego roku, dzięki koleżance udało mi się upichcić coś nowego i pysznego. Ona wpadła na pomysł, po czym ja zdominowałam jej kuchnię: kroiłam, smażyłam, mieszałam, doprawiałam. W efekcie wyszło risotto, które jak na pierwszy raz oceniam bardzo dobrze ;-) Ciekawe - zawsze myślałam że to danie jest skomplikowane i ciężkie do wykonania :-)300 g ryżu arborio1 kostka rosołowa warzywna50g masła1 cebula2-3 ząbki czosnku150 ml białego wina225 g świeżego szpinaku280 g pieczonego kurczaka2 łyżki serka mascarpone2 łyżki posiekanej pietruszki lub szczypiorkusólpieprzszczypta gałki muszkatołowejstarty parmezan do posypaniaKostkę rosołową rozpuszczamy w 900 ml gorącej wody. Szpinak myjemy i przebieramy.Cebulę i czosnek obieramy a następnie drobno siekamy. Wrzucamy na rozpuszczone masło i podsmażamy do czasu zeszklenia się cebuli. Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy wino i razem gotujemy na małym ogniu, do momentu aż prawie całe wino odparuje. Dolewamy stopniowo wywar z kostki rosołowej i doprowadzamy do wrzenia. Gdy ryż będzie się robił zbyt gęsty dolewamy kolejną porcję (ja zużyłam około 700 ml).Pięć minut przed końcem gotowania (ryż gotuje się około 15 minut) dorzucamy szpinak, a po kolejnych 3 minutach posiekanego kurczaka i serekmascarpone. Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 2 minuty. Na koniec dodajemy natkę pietruszki lub szczypiorek.Risotto podajemy posypane startym parmezanem.Ten pyszny przepis pochodzi z książki "SZYBKIE I ŁATWE DANIA NA CODZIEŃ" Reader`s Digest.SMACZNEGO :-)