ßßß Cookit - przepis na Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Sylwestrowe risotto tak mi zasmakowało, że szybko postanowiłam wykonać kolejne. Tym razem z pieczarkami (bo akurat w domu był nadmiar). Jak zwykle połączenie kilku prostych składników okazało się strzałem w dziesiątkę :-)
RISOTTO Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM
200 g ryżu arborio
1 kostka rosołowa warzywna
2 łyżki masła
1 cebula biała
1 cebula czerwona
2-3 ząbki czosnku
150 ml białego wina
400 g pieczarek
6-8 suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól
pieprz
starty parmezan do posypania
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Pieczarki myjemy i oczyszczamy.
Cebulę i czosnek obieramy a następnie drobno siekamy. Wrzucamy na rozpuszczone masło (połowa) i podsmażamy do czasu zeszklenia się cebuli. Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy wino i razem gotujemy na małym ogniu, do momentu aż prawie całe wino odparuje. Dolewamy stopniowo wywar z kostki rosołowej i doprowadzamy do wrzenia. Gdy ryż będzie się robił zbyt gęsty dolewamy kolejną porcję (ja zużyłam około 500 ml).
W tym czasie drobno siekamy pieczarki i podsmażamy na pozostałym maśle.
Pięć minut przed końcem gotowania (ryż gotuje się około 15 minut) dorzucamy pieczarki i pokrojone suszone pomidory. Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 2 minuty. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Risotto podajemy posypane startym parmezanem.
Do smażenia zamiast masła możemy również użyć oleju z suszonych pomidorów ;-)
SMACZNEGO :-)
Pamiętajcie o konkursie ;-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2013/01/risotto-z-pieczarkami-i-suszonymi.html