Sylwestrowe risotto tak mi zasmakowało, że szybko postanowiłam wykonać kolejne. Tym razem z pieczarkami (bo akurat w domu był nadmiar). Jak zwykle połączenie kilku prostych składników okazało się strzałem w dziesiątkę :-)RISOTTO Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM200 g ryżu arborio1 kostka rosołowa warzywna2 łyżki masła1 cebula biała1 cebula czerwona2-3 ząbki czosnku150 ml białego wina400 g pieczarek6-8 suszonych pomidorów z zalewy2 łyżki posiekanej pietruszkisólpieprzstarty parmezan do posypaniaKostkę rosołową rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Pieczarki myjemy i oczyszczamy.Cebulę i czosnek obieramy a następnie drobno siekamy. Wrzucamy na rozpuszczone masło (połowa) i podsmażamy do czasu zeszklenia się cebuli. Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy wino i razem gotujemy na małym ogniu, do momentu aż prawie całe wino odparuje. Dolewamy stopniowo wywar z kostki rosołowej i doprowadzamy do wrzenia. Gdy ryż będzie się robił zbyt gęsty dolewamy kolejną porcję (ja zużyłam około 500 ml).W tym czasie drobno siekamy pieczarki i podsmażamy na pozostałym maśle.Pięć minut przed końcem gotowania (ryż gotuje się około 15 minut) dorzucamy pieczarki i pokrojone suszone pomidory. Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 2 minuty. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.Risotto podajemy posypane startym parmezanem.Do smażenia zamiast masła możemy również użyć oleju z suszonych pomidorów ;-)SMACZNEGO :-)Pamiętajcie o konkursie ;-)