Wykonanie
Zrobiłam ostatnio pasztet z
ciecierzycy bez
jajek, więc spróbowałam zrobić podobny sposób z
czerwonej soczewicy. Pasztet wyszedł dobry, podobny w smaku do pasztetu z
soczewicy z
jajkami. Najlepiej kroić go na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce.1 szklanka
czerwonej soczewicy4
marchewki4 łyżki mielonego lnu150 ml
oleju rzepakowego3 łyżki siekanej
natki pietruszki1
cebula4 ziarna angielskie w całości1
liść laurowy1 łyżeczka
sosu sojowego1/2 słoiczka
koncentratu pomidorowego (można mniej)1 łyżka
ketchupu pikantnego
sól,
pieprz,
imbir w proszku,
curry,
chili,
papryka słodka,
majeranekSoczewicę opłukać na sicie i gotować do momentu, aż
soczewica rozpadnie się. Można ją gotować w warzywnym wywarze i dodać
majeranek (pomaga w trawieniu).
Marchewkę drobno zetrzeć na tarce,
cebulę drobno pokroić. Usmażyć
cebulę z
marchewką na
oleju często mieszając. Do tego dodać
sól,
pieprz,
chili i
słodką paprykę i chwilę podsmażyć się na patelni z warzywami. Można również dodać
curry,
imbir, odrobinę
sosu sojowego,
ketchup czy
koncentrat pomidorowy.Rozpadające się warzywa wymieszać z
soczewicą (wcześniej wyjąć i wyrzucić
ziele angielskie i
liść laurowy), dodać mielony len i
natkę pietruszki. Mieszanka powinna być pikantna.Przed pieczeniem konsystencja pasztetu jest rzadka. Można całość zmiksować, ale grubsza faktura chyba wygląda ciekawiej.Piec w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika dobrze docisnąć
łopatką, aby usunąć powietrze.Piec w 180 st. C. ok. 30 - 40 min (zależy czy pasztet jest wysoki czy nie). Przed krojeniem kilka godzin schłodzić w lodówce.