Składniki:- 3 średnie cukinie- 3 czerwone papryki- 3 marchewki- 3 cebule- 1 pęczek pietruszki- 1 szklanka cukru- 1 i 1/2 szklanki octu- 4 szklanki wody- 2 łyżki soli- 1/2 łyżka mielonego pieprzu- 5 listków laurowych- 10 ziarenek ziela angielskiego- 10 ziarenek pieprzu- po 1 łyżce oleju na każdy słoiczekSposób przygotowania:1. Marchewki obieramy i ścieramy na większych oczkach. Papryki oczyszczamy, kroimy w kostkę, cebule siekamy. Pietruszkę drobno siekamy. Cukinie obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę.2. W dużym garnku zagotowujemy cukier, ocet, wszystkie przyprawy i wodę. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy 20 min. Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików, do każdego dodajemy łyżkę oliwy, zakręcamy. Słoiki dla trwałości gotujemy 20 min.