Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 1/3 szklanki
mąki pszennej- 1/3 szklanki
kakao- 1/3 szklanki
cukru- 3 duże
jajka- 1 łyżka
oleju*na
bezę- 4
białka- 170g
cukru- 1 łyżeczka
octu winnego- 1 kopiasta łyżka
mąki ziemniaczanej- 1 kopiasta łyżka
kakao*na krem- 500g
serka mascarpone- 300ml
śmietany 36%- 3 łyżki
cukru pudru*dodatkowo- 1 słoiczek
dżemu z czarnej porzeczki- 50ml
soku z porzeczki- 50ml
wodySposób przygotowania:1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia
jajek z
cukrem, tak by powstała puszysta masa. Następnie dodajemy
olej oraz
mąkę z
kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 24x28cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na ok. 25 min. (do suchego patyczka). Studzimy, zdejmujemy papier.2.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując
cukier. Później dodajemy
ocet,
mąkę ziemniaczaną i
kakao, delikatnie mieszamy. Masę z
białek wylewamy do takiej samej formy, w której piekliśmy ciasto, również wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 20 min., w 160 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temp. do 90 stopni i pieczemy jeszcze 30 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku.3. Do miski wkładamy
mascarponę,
śmietanę,
cukier puder i miksujemy, aż powstanie gęsty krem.4. Do blaszki wkładamy upieczone ciasto, nasączamy go
sokiem z porzeczki wymieszanym z
wodą, smarujemy
dżemem, następnie wykładamy masę
śmietanową. Na wierzch delikatnie kładziemy
bezę. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.Inspiracja: mojagaleriasmaku