Wykonanie
Tort
bezowy, który zachwyca prostotą i smakiem. W środku chrupiąca
beza z delikatną pianką, na wierzchu najłatwiejszy krem z
mascarpone i kremówką, całość polana pysznym
owocowym sosem. Na koniec trochę
jagód... i nic więcej nie potrzeba...
Beza(inspiracja - Moje Wypieki)6
białek350g zwykłego
cukru1 łyżeczka
octu winnego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejPerfekcyjnie oddzielone
białka od
żółtek ubić na idealnie sztywną pianę. Dodawać
cukier po 1-2 łyżkach. Po każdej porcji dokładnie zmiksować. Piana musi być gęstą, sztywna i błyszcząca. Później dodać
ocet i
mąkę oraz jeszcze raz zmiksować.Na blaszce położyć papier do pieczenia i narysować na nim okrąg, około 22 cm. Położyć na nim pianę z
białek. Delikatnie uformować wyrównując boki ku górze.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 minut (!). Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 140 stopni i piec przez około 2 godziny. Wyłączyć piekarnik i zostawić
bezę na kilkanaście godzin, np. na noc.Sos
jagodowo -
porzeczkowy1/2 szklanki
jagód1/2 szklanki czerwonych
porzeczek1/2 szklanki zwykłego
cukruJagody i
porzeczki zagotować (
owoce powinny puścić sok i być miękkie). Przetrzeć przez sitko. Powstały sok przelać do garnka, dodać
cukier i ponownie zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Ostudzić.Krem200g
śmietanki 36%250g
mascarpone1 łyżka
cukru pudrujagodyŚmietankę ubić na sztywno. Dodać
mascarpone i
cukier puder. Zmiksować.Na wystudzoną
bezę wyłożyć krem, polać sosem oraz posypać
jagodami.Smacznego!