ßßß
Tort bezowy, który zachwyca prostotą i smakiem. W środku chrupiąca beza z delikatną pianką, na wierzchu najłatwiejszy krem z mascarpone i kremówką, całość polana pysznym owocowym sosem. Na koniec trochę jagód... i nic więcej nie potrzeba...
Beza(inspiracja - Moje Wypieki)6 białek350g zwykłego cukru1 łyżeczka octu winnego1 łyżeczka mąki ziemniaczanejPerfekcyjnie oddzielone białka od żółtek ubić na idealnie sztywną pianę. Dodawać cukier po 1-2 łyżkach. Po każdej porcji dokładnie zmiksować. Piana musi być gęstą, sztywna i błyszcząca. Później dodać ocet i mąkę oraz jeszcze raz zmiksować.Na blaszce położyć papier do pieczenia i narysować na nim okrąg, około 22 cm. Położyć na nim pianę z białek. Delikatnie uformować wyrównując boki ku górze.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 minut (!). Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 140 stopni i piec przez około 2 godziny. Wyłączyć piekarnik i zostawić bezę na kilkanaście godzin, np. na noc.Sos jagodowo - porzeczkowy1/2 szklanki jagód1/2 szklanki czerwonych porzeczek1/2 szklanki zwykłego cukruJagody i porzeczki zagotować (owoce powinny puścić sok i być miękkie). Przetrzeć przez sitko. Powstały sok przelać do garnka, dodać cukier i ponownie zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Ostudzić.Krem200g śmietanki 36%250g mascarpone1 łyżka cukru pudrujagodyŚmietankę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować.Na wystudzoną bezę wyłożyć krem, polać sosem oraz posypać jagodami.Smacznego!