ßßß Cookit - przepis na Na bezy :

Na bezy :

nazwa

Wykonanie

Beza, to brzmi dumnie. Każdy, kto miał z nią do czynienia wie, że nie jest to bułka z masłem. Zapewniam jednak, że przepis i wykonanie tych poniżej jest bardzo proste. Tym bardziej, że potrzebne nam bezy będą dość małe.
Dzięki udanym bezom z kremem, z pewnością szarpnę się prędzej czy później na tort bezowy. Poprzednia próba, która miała miejsce kilka miesięcy temu, skończyła się niepowodzeniem. Zapraszam więc krok po kroku do własnoręcznego wykonania słodkości. Zapewniam, że świetnie się prezentują i dobrze smakują.
Składniki :
Na bezy :
4 białka (użyłam duże jajka)
220 gram cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (czubata)
1 łyżeczka octu winnego
Na krem :
250 gram śmietany 36% (użyłam 30%, ale ciężko się ubijała)
250 gram serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji :
2 mandarynki
2 truskawki (wielkie)
1 kiwi (duże)
Można w sezonie użyć tylko truskawek, panuje tutaj całkowita dowolność i sezonowość. Kolorystyczne urozmaicenie jak najbardziej wskazane. Użyłam tego, co było teraz w miarę dostępne.
Zaczynamy od ubicia na sztywną pianę dobrze schłodzonych białek. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Kiedy uzyskamy gładką, sztywną, lśniącą pianę, wlewamy ocet i posypujemy całość mąką ziemniaczaną, a następnie delikatnie, równomiernie, mieszamy drewnianą łyżką, by wymieszały się składniki.
Na papierze do pieczenia obrysowujemy sobie od szklanki kółka o średnicy około 8 cm. Na nich rozprowadzamy drewnianą łyżką porcje piany, które staramy się delikatnie wyrównać na górze, bo tam później będziemy nakładać krem. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 120’C i pieczemy/suszymy przez 25 minut . Następnie zmniejszamy pokrętłem temperaturę do 100’C i trzymamy je tam jeszcze przez 45 minut . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, wyjmujemy bezy (które już są sztywne i mają bardziej kolor ecru) i układamy je na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do ubitej dodajemy serek mascarpone i delikatnie całość razem mieszamy (zrobiłam to na niskich obrotach). Po dużej łyżce kremu układamy kolejno na każdej bezie. Owoce myjemy, obieramy i kroimy w dowolny sposób. Wtykamy w krem i wkładamy do lodówki, by całość stężała i gotowe. Pamiętać trzeba, że można je przechowywać maksymalnie dwa dni, ale gwarantuję, że już pierwszego wszystkie znikną!
Z podanej ilości składników wychodzi ich około 12.
Źródło:http://bettycook.pl/2014/03/beza-kremem-owocami