ßßß
Jak widać po wszystkich blogach jutro upiorna noc trupów, czyli Halloween! Blogerzy kulinarni prześcigają się w pomysłach na straszne dania, upiorne wypieki i mrożące krew żyłach drinki. Także i ja postanowiłem przedstawić Wam swój pomysł na coś słodkiego na jutrzejszy wieczór. I oto jest - tort z domowymi robakami. Na początku dekoracja miała być inna, ale nie znalazłem nigdzie potrzebnych składników, więc wymyśliłem inną, robaczywą. Oczywiście tort można przystroić kupnymi robakami-żelkami, jednak zachęcam Was do przygotowania własnych, obrzydliwych dżdżownic! :DP.s trochę za mocno nasączyłem biszkopt, przez co przy krojeniu tort nie wyglądał estetycznie ani apetycznie, dlatego nie pokażę Wam jego środka :Drobaki:180 ml wrzącej wody70 g czerwonej galaretki10 g żelatyny20 g cukru pudrusłomkiCukier puder, żelatynę oraz galaretkę umieścić w rondlu. Całość zalać wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia składników. Odstawić do przestudzenia. Każdą ze słomek zakleić szczelnie z jednej strony taśmą klejącą. Wszystkie rurki związać gumką i umieścić w wąskiej, wysokiej szklance. Kiedy galaretka przestygnie wlewać ją ostrożnie do słomek. Całość wstawić na ok. 5 minut do zamrażarki do stężenia. Aby wyjąć robaki, każdą ze słomek należy przytrzymać przez chwilę pod ciepłą wodą i ostrożnie wycisnąć jej zawartość na talerz. Odstawić.biszkopt:5 jajek125 g cukru180 g mąki pszennej2-3 łyżki gorącej wody4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej20 g gorzkiego kakao60 g mąki ziemniaczanejKawę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodawać po jednym żółtku. Dodać rozpuszczoną kawę, dokładnie wymieszać. Wyłączyć mikser i przesiewać połączone mąki i kakao w trzech partiach. Mieszać delikatnie rózgą lub łopatką. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Gotową masę przelać do formy i piec w 180 º C przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz i podzielić na trzy blaty.poncz:50 g cukru200 ml wrzątku4 łyżeczki kawy rozpuszczalnejCztery łyżeczki kawy zalać wrzątkiem, dodać cukier, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Ponczem nasączać kolejno każdy blat.krem:500 g mascarpone200 g kremówki 36%50 g cukru pudru (lub więcej)dżem z czarnej porzeczkiMascarpone utrzeć z cukrem pudrem, dodać kremówkę i miksować aż krem zgęstnieje. Dolny blat tortu ułożyć na talerzu, nasączyć naparem z kawy, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć krem. Blat przykryć kolejnym plackiem ciasta. Czynność powtórzyć z każdym blatem tortu. Na wierzch ciasta wysypać okruchy ciasta, udekorować robakami i lekko oprószyć okruchami tortu. Przed podaniem schłodzić minimum 4 godziny.Smacznego! :)