Wykonanie
Jak widać po wszystkich blogach jutro upiorna noc trupów, czyli Halloween! Blogerzy kulinarni prześcigają się w pomysłach na straszne dania, upiorne wypieki i mrożące krew żyłach
drinki. Także i ja postanowiłem przedstawić Wam swój pomysł na coś słodkiego na jutrzejszy wieczór. I oto jest - tort z domowymi robakami. Na początku dekoracja miała być inna, ale nie znalazłem nigdzie potrzebnych składników, więc wymyśliłem inną, robaczywą. Oczywiście tort można przystroić kupnymi robakami-żelkami, jednak zachęcam Was do przygotowania własnych, obrzydliwych dżdżownic! :DP.s trochę za mocno nasączyłem
biszkopt, przez co przy krojeniu tort nie wyglądał estetycznie ani apetycznie, dlatego nie pokażę Wam jego środka :Drobaki:180 ml wrzącej
wody70 g
czerwonej galaretki10 g
żelatyny20 g
cukru pudrusłomki
Cukier puder,
żelatynę oraz
galaretkę umieścić w rondlu. Całość zalać
wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia składników. Odstawić do przestudzenia. Każdą ze słomek zakleić szczelnie z jednej strony taśmą klejącą. Wszystkie rurki związać gumką i umieścić w wąskiej, wysokiej szklance. Kiedy
galaretka przestygnie wlewać ją ostrożnie do słomek. Całość wstawić na ok. 5 minut do zamrażarki do stężenia. Aby wyjąć robaki, każdą ze słomek należy przytrzymać przez chwilę pod ciepłą
wodą i ostrożnie wycisnąć jej zawartość na talerz. Odstawić.
biszkopt:5
jajek125 g
cukru180 g
mąki pszennej2-3 łyżki gorącej
wody4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej20 g gorzkiego
kakao60 g
mąki ziemniaczanejKawę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodawać po jednym
żółtku. Dodać rozpuszczoną
kawę, dokładnie wymieszać. Wyłączyć mikser i przesiewać połączone
mąki i
kakao w
trzech partiach. Mieszać delikatnie rózgą lub
łopatką. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować
masłem. Gotową masę przelać do formy i piec w 180 º C przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz i podzielić na trzy blaty.poncz:50 g
cukru200 ml wrzątku4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejCztery łyżeczki
kawy zalać wrzątkiem, dodać
cukier, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Ponczem nasączać kolejno każdy blat.krem:500 g
mascarpone200 g kremówki 36%50 g
cukru pudru (lub więcej)
dżem z czarnej porzeczkiMascarpone utrzeć z
cukrem pudrem, dodać kremówkę i miksować aż krem zgęstnieje. Dolny blat
tortu ułożyć na talerzu, nasączyć naparem z
kawy, posmarować
dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć krem. Blat przykryć kolejnym plackiem ciasta. Czynność powtórzyć z każdym blatem
tortu. Na wierzch ciasta wysypać okruchy ciasta, udekorować robakami i lekko oprószyć okruchami
tortu. Przed podaniem schłodzić minimum 4 godziny.Smacznego! :)