Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 3
jajka- 2 szklanki
mleka- 1 szklanka
wody- 1 op.
cukru waniliowego- 2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia- szczypta
soli-
olej*na krem- 200g
serka mascarpone- 5 łyżek
cukru- 3
żółtka- 250ml
śmietany 30%- 1 łyżka
soku z cytryny*dodatkowo-
porzeczkiSposób przygotowania:1. Ciasto naleśnikowe robimy zaczynając od zmiksowania
jajek z
mlekiem,
wodą i
cukrem, następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
solą, dodajemy odrobinę
oleju i miksujemy na gładko.2.
Żółtka na krem parzymy, następnie miksujemy z
cukrem do białości, później dodajemy
serek mascarpone, miksujemy na gładko. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno
śmietanę,
sok z cytryny i delikatnie mieszamy, wkładamy na kilka minut do lodówki.3. Naleśniki smażymy na małej ilości
oleju, gotowe podajemy z kremem,
dżemem i
owocami.