ßßß Cookit - przepis na - dżem z porzeczek

- dżem z porzeczek

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na ciasto
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej
*na krem
- 200g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru
- 3 żółtka
- 250ml śmietany 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
*dodatkowo
- porzeczki
Sposób przygotowania:
1. Ciasto naleśnikowe robimy zaczynając od zmiksowania jajek z mlekiem, wodą i cukrem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy odrobinę oleju i miksujemy na gładko.
2. Żółtka na krem parzymy, następnie miksujemy z cukrem do białości, później dodajemy serek mascarpone, miksujemy na gładko. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno śmietanę, sok z cytryny i delikatnie mieszamy, wkładamy na kilka minut do lodówki.
3. Naleśniki smażymy na małej ilości oleju, gotowe podajemy z kremem, dżemem i owocami.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2013/07/nalesniki-z-kremem-mascarpone.html