Wykonanie
Tym razem odwrót do
drinków i orientalnych smaków, prezentuję potrawę arcypolską. Naleśniki z
serem. Na słodko, delikatne, przypominające dzieciństwo. W moim rodzinnym domu nie był to deser, tylko pełnoprawne danie obiadowe.Składniki na ciasto na 10 sporych cienkich naleśników:150 g
mąki pszennej250 ml
mleka100-150 ml
wody2
jajkaszczypta
soliłyżka
olejuSkładniki na farsz:600 g
sera1
żółtko3 łyżki
cukrułyżeczka
cukru waniliowego2 łyżki
soku z cytrynyskórka otarta z 1/4
cytrynyPrzygotować ciasto:
mąkę wymieszać trzepaczką z
jajkami,
olejem,
solą i 1/4
mleka na gładką masę. Stopniowo dolewać
mleko cały czas mieszając ciasto żeby nie powstały grudki. Gotowe ciasto odstawić na co najmniej pół godziny. Po tym czasie dolać
wody i rozmieszać. Ciasto stanie się rzadkie, co umożliwi smażenie cieniutkich naleśników. Teflonową patelnię rozgrzać i posmarować
olejem (używam silikonowego pędzelka i
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno), ważne żeby patelnia była ogrzewana równomiernie, nie musi być bardzo gorąca. Ciasto rozprowadzić na patelni cienką warstwą i smażyć naleśniki na złoto. Ja zwykle smażę tylko z jednej strony, wydaje mi się, że dzięki temu naleśniki są elastyczniejsze i lepiej się składają, ale oczywiście można smażyć z dwóch. Naleśniki odkładać jeden na drugim na talerzu, usmażona stroną do góry.Przygotować nadzienie
serowe:
ser pokroić na plastry i umieścić w robocie, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dosłodzić lub dodać więcej
soku cytrynowego.Na środek naleśnika, na usmażonej stronie, nakładać kopiatą łyżkę farszu i ruchami od środka do brzegu naleśnika rozcierać farsz po całym naleśniku przy pomocy łyżki. Posmarowany naleśnik składać najpierw na pół a
potem na ćwiartkę. Gotowe naleśniki smażyć na brązowo na
maśle.