ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

nazwa

Wykonanie

Tym razem odwrót do drinków i orientalnych smaków, prezentuję potrawę arcypolską. Naleśniki z serem. Na słodko, delikatne, przypominające dzieciństwo. W moim rodzinnym domu nie był to deser, tylko pełnoprawne danie obiadowe.
Składniki na ciasto na 10 sporych cienkich naleśników:
150 g mąki pszennej
250 ml mleka
100-150 ml wody
2 jajka
szczypta soli
łyżka oleju
Składniki na farsz:
600 g sera
1 żółtko
3 łyżki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1/4 cytryny
Przygotować ciasto: mąkę wymieszać trzepaczką z jajkami, olejem, solą i 1/4 mleka na gładką masę. Stopniowo dolewać mleko cały czas mieszając ciasto żeby nie powstały grudki. Gotowe ciasto odstawić na co najmniej pół godziny. Po tym czasie dolać wody i rozmieszać. Ciasto stanie się rzadkie, co umożliwi smażenie cieniutkich naleśników. Teflonową patelnię rozgrzać i posmarować olejem (używam silikonowego pędzelka i oleju rzepakowego tłoczonego na zimno), ważne żeby patelnia była ogrzewana równomiernie, nie musi być bardzo gorąca. Ciasto rozprowadzić na patelni cienką warstwą i smażyć naleśniki na złoto. Ja zwykle smażę tylko z jednej strony, wydaje mi się, że dzięki temu naleśniki są elastyczniejsze i lepiej się składają, ale oczywiście można smażyć z dwóch. Naleśniki odkładać jeden na drugim na talerzu, usmażona stroną do góry.
Przygotować nadzienie serowe: ser pokroić na plastry i umieścić w robocie, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dosłodzić lub dodać więcej soku cytrynowego.
Na środek naleśnika, na usmażonej stronie, nakładać kopiatą łyżkę farszu i ruchami od środka do brzegu naleśnika rozcierać farsz po całym naleśniku przy pomocy łyżki. Posmarowany naleśnik składać najpierw na pół a potem na ćwiartkę. Gotowe naleśniki smażyć na brązowo na maśle.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/03/nalesniki-z-serem.html