ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Naleśniki z jabłkami to ulubiony przysmak mojego dzieciństwa. Razem z Mamą raczyłyśmy się nimi w piątkowe obiady. Od kilku dni zapach duszonych jabłek nie dawał mi spokoju. Szybko zabrałam się do dzieła i oto co powstało... Tym razem naleśniki przyrządziłam trochę inaczej niż zwykle, dzięki czemu nabrały puszystości (inspiracja).
Składniki:
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie),
- pół łyżeczki soli,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka + 1 szklanka wody (można zastąpić 2 szklankami wody gazowanej),
- 1 łyżka oleju,
- nadzienie: 7 jabłek, sok z 1 cytryny, cukier do smaku.
Do misy miksera wbijamy same białka. Miksujemy z dodatkiem soli do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec dodajemy po jednym żółtku, miksujemy dalej. Dodajemy olej, 1 szklankę mleka, potem 1 szklankę mąki, następnie 1 szklankę wody i pozostałą mąkę. Wyłączamy. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, pozbywamy się gniazd. Kawałki jabłek polewamy sokiem z cytryny, mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy. W razie potrzeby podlewamy wodą. Gdy jabłka się rozpadną i będą miękkie, dodajemy cukier do smaku. Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do odparowania. Gotowe naleśniki smarujemy farszem jabłkowym i zwijamy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/08/nalesniki-z-jabkami.html