Wykonanie
Naleśniki z
jabłkami to ulubiony przysmak mojego dzieciństwa. Razem z Mamą raczyłyśmy się nimi w piątkowe obiady. Od kilku dni zapach duszonych
jabłek nie dawał mi spokoju. Szybko zabrałam się do dzieła i oto co powstało... Tym razem naleśniki przyrządziłam trochę inaczej niż zwykle, dzięki
czemu nabrały puszystości (inspiracja).
Składniki:- 2
jajka (
białka i
żółtka oddzielnie),- pół łyżeczki
soli,- 1,5 szklanki
mąki pszennej,- 1 szklanka
mleka + 1 szklanka
wody (można zastąpić 2 szklankami
wody gazowanej),- 1 łyżka
oleju,- nadzienie: 7
jabłek, sok z 1
cytryny,
cukier do smaku.Do misy miksera wbijamy same
białka. Miksujemy z dodatkiem
soli do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec dodajemy po jednym
żółtku, miksujemy dalej. Dodajemy
olej, 1 szklankę
mleka,
potem 1 szklankę
mąki, następnie 1 szklankę
wody i pozostałą
mąkę. Wyłączamy. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, pozbywamy się gniazd. Kawałki
jabłek polewamy
sokiem z cytryny, mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy. W razie potrzeby podlewamy
wodą. Gdy
jabłka się rozpadną i będą miękkie, dodajemy
cukier do smaku. Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do odparowania. Gotowe naleśniki smarujemy farszem
jabłkowym i zwijamy. Smacznego!