Wykonanie
Składniki:*na masę
cebulową- 1/2kg białej
cebuli- 1/2kg
czerwonej cebuli- 3 łyżki
masła- 4 łyżki
sosu sojowego- 1 łyżeczka suszonego
rozmarynu- 1/2 łyżeczki
soli- 1/3 łyżeczki
pieprzu*na masę
śmietanową- 200g kwaśnej
śmietany 18%- 1
jajko- 2 łyżki
parmezanu- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej-
sól i
pieprz*na ciasto- 2 szklanki
mąki pszennej- 1/2 szklanki
kaszy manny- 1 łyżeczka
soli- 125g zimnego
masła- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody- 1
jajko- 3/4 szklanki
jogurtu naturalnego*dodatkowo-
pestki dyni do posypaniaSposób przygotowania:1.
Cebulę kroimy i podsmażamy na
maśle, dodajemy
sos sojowy i
przyprawy, dusimy aż zmięknie.2.
Jajko,
śmietanę,
parmezan i
mąkę ubijamy z
solą i
pieprzem.3.
Mąkę z
kaszą,
solą,
masłem ucieramy na kruszonkę, odsypujemy 2/3 szklanki. Do pozostałego ciasta dodajemy proszek,
sodę i
jogurt wymieszany z
jajkiem. Do natłuszczonej średniej formy wykładamy ciasto, następnie smarujemy masą
śmietanową, wykładamy odsączoną
cebulę i posypujemy wcześniej odłożoną kruszonką. Na samym końcu posypujemy
pestkami dyni.4. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez ok. 30 min.