Wykonanie
Nigdy jeszcze do tej
pory nie robiłam blin. Bardzo mocno nie różnią się od typowych naleśników. Jednak faktycznie robi się je szybko. Szybko również znikły z tależa podane z
dżemem i
bitą śmietaną. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki :1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli2 łyżeczki roztopionego
masła1 i 1/3 szklanki
maślanki2
jajkaW jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki :
mąki, proszek,
sodę,
sól. W drugiej mokre składniki :
masło,
maślankę,
jajka. Mokre i suche skałdniki łączymy ze sobą na gładką masę. Na suchej, rozgrzanej patelni smażymy małe placuszki na rumiano z obu stron. Podajemy ciepłe z dodatkami wedle uznania.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Ekspresowo w kuchni