Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 1 szklanka
mąki pszennej- 25g świeżych
drożdży- 1/2 szklanki ciepłej
wody- 1/2 łyżeczki
cukru- 1 łyżeczka
soli-
oliwa z oliwek*na sos- 2 duże
pomidory- 1 łyżeczka
octu balsamicznego- 1 ząbek
czosnku- 1/ 2 łyżeczki
suszonego oregano- 1/2 łyżeczki suszonej
bazylii- 1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego-
sól i
pieprz*dodatkowo- 4-5 plasterków
szynki parmeńskiej- 1 łyżka
kaparów-
zioła prowansalskie- 100g
mozzarelli- 80g
żółtego seraSposób przygotowania:1. Z
wody,
cukru i
drożdży przygotowujemy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy zacznie tworzyć się piana wsypujemy
mąkę i
sól, wyrabiamy ciasto ok. 6 min., aż będzie elastyczne i miękkie (można podsypać odrobiną
mąki). Formujemy kulkę, smarujemy
oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.2.
Pomidory obieramy ze skórki, podsmażamy na
maśle, następnie dodajemy posiekany
czosnek,
zioła i koncentrat, chwilę gotujemy. Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
octem.3. Ciasto chwilę wyrabiamy, później cienko rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
mąką. Wzdłuż brzegów kładziemy paski
żółtego sera i zaklejamy brzegi do wewnątrz, tak by
ser był w środku.4. Pizzę smarujemy sosem, układamy plasterki
szynki, posypujemy
kaparami, startą
mozzarellą i
ziołami prowansalskimi.5. Pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach, aż ciasto się zrumieni.Inspiracja:zmyslowoprzezswiat