Składniki:- 400g śledzi małosolnych- 1/2 czerwonej papryki- 1 cebula- 5 krążków ananasa- 3/4 szklanki soku z ananasa- 1 marchew- 1 ząbek czosnku- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego- 1 łyżka miodu- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru- 2-3 łyżki octujabłkowego- chili- sól i pieprz- 4 łyżki olejuSposób przygotowania:1. Jeśli śledzie są bardzo słone można je wymoczyć w zimnej wodzie 1-2 godz. Następnie kroimy je w kawałki ok. 3 cm.2. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, następnie dodajemy cienko poszatkowaną marchewkę, paprykę. Po 5 min. wrzucamy ananasa pokrojonego w kostkę, wlewamy sok, przecier, miód i gotujemy kilka minut. Na końcu przyprawiamy do smaku chili, solą, pieprzem oraz octem.3. Do wystudzonego sosu wkładamy śledzie, całość przekładamy do słoika i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc).Inspiracja:gdywbrzuchuburczy