Wykonanie
Składniki:- 1
brokuł- 3
marchewki- 1
cebula- 3-4
ziemniaki- 400ml
mleczka kokosowego- 2 łyżki
koncentratu pomidorowego- 1,5 łyżeczki
curry + do gotowania
ryżu- 2 łyżeczki
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej-
oliwa-
sól i
pieprz- ok. 150g
ryżuSposób przygotowania:1.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach
oliwy, następnie dodajemy obrane i pokrojone
marchewki oraz
ziemniaki, chwilę smażymy. Później wlewamy
mleczko kokosowe i ok. 750ml
wody, koncentrat, wsypujemy
curry, zagotowujemy.2. Do warzyw dodajemy
brokuł podzielony na różyczki i dalej gotujemy do miękkości wszystkich składników.3.
Mąkę mieszamy z 3/4 szklanki
wody, wlewamy do miękkich warzyw, zagotowujemy. Masa powinna zgęstnieć, w razie potrzeby dodajemy trochę
wody lub
mąki. Przyprawiamy jeszcze do smaku
solą,
pieprzem,
curry. Danie podajemy z ugotowanym
ryżem (podczas gotowania
ryżu można dodać ok. 1 płaską łyżeczkę
curry).