Wykonanie
Sezon na
dynię w pełni. Szkoda tylko, że nie jest dostępna przez cały rok, bo ilość pysznych i zdrowych dań jakie można z niej wykonać jest nieskończona. Dziś zapraszam na
kaszę jaglaną z
dynią,
mleczkiem kokosowym, a wszystko to zostało zaakcentowane
curry. :) Danie ma mega pozytywny kolor, prawda? :)
Składniki:- ugotowana
kasza jaglana (ilość dowolna)- ok 1 , 5 kg dyni (już obranej i pozbawionej pestek)- puszka
mleczka kokosowego- 2
cebule-
oliwa-
sól-
pieprz- 1,5 łyżeczki
curryPrzygotowanie:1.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na patelni.2.
Dynię pozbawiamy skóry oraz pestek i włókien okalających pestki.
Dynię kroimy w kostkę. (zapewniam, że pokochacie tę czynność :D) Pestki suszymy i zjadamy!3. Do dużego gara wlewamy
wodę, tak aby zakryć dno, wrzucamy
dynię i
cebulę i dusimy pod przykryciem aż będzie miękka, od czasu do czasu mieszając. Uwaga - nie robimy
dżemu!4. Do garnka dolewamy całą puchę
mleczka kokosowego. Doprowadzamy do wrzenia.5. Gotujemy przez kilka minut na bardzo małym ogniu, w międzyczasie przyprawiając
solą i
pieprzem oraz
curry.Sos z dyni i
mleczka kokosowego jest gotowy. Ja polewam nim ugotowaną
kaszę jaglaną i zajadam się, aż mi się uszy trzęsą. ʕ•ᴥ•ʔ